Jaktnyheter

Björn- och älgjakt i nytt nummer av Jaktjournalen

Ett septembernummer utan björn och älg går inte för sig. Det har Jaktjournalen tagit fasta på och nu finns nummer 9 i tidningshyllan.
Nu är Jaktjournalen nummer 9 ute i butik! Förutom test av CZ 455 Stainless, en rundtur på marknaden av hundkåpor, recept på viltbiffar med lingon, en rejäl knivguide, gör-det-själv-guide för hur du bygger praktisk förvaring i bilkåpan, veterinärtips och ett nedslag hos den duktiga Östsibiriska laikan Rytterstajägarens Baikal, är numret fullt med jaktreportage. Vad sägs om till exempel de här?

När älgarna står glest är bra sök guld värt

Gärdsjö jaktlag har marker högt belägna några mil norr om Åsele, ett område som vanligtvis har gott om älg. En torr sommar och mycket björn på markerna har gjort att älgarna valt att uppehålla sig på lägre belägna och fuktigare marker. Men duktiga hundar har ändå gjort att jakten varit lyckad, dessutom lite extra spännande emellanåt.

Äntligen föll de premiärbjörnen

Robin Carlanders jämthund Alfons gillar att skälla björn. Under två år fick Robin nöja sig med att filma ståndskallen eftersom kvoterna redan var fullskjutna. Förra hösten satsade Robin på björnjakt den 21 augusti och för tredje året i rad blev det återigen upptag och ståndskall på björn.

Ruskväder på ripfjället kräver sin jägare

Snålblåst och regn hindrar inte Robert Rönngren. När det stundar ripjakt över de egna korthåriga vorstrarna släpper han allt annat. Fjället ger möjlighet till spännande jaktsituationer och spektakulärt hundarbete, oavsett väder. – Hur roligt vore det om man alltid kunde gå i perfekt vind och väder? Nej, att lyckas när det är kärvt är en kick för mig.

Bockjakt när brunsten är över

Rådjursbrunsten är över och bockarna är inte längre lika lätta att komma åt. Men det hindrar inte Jonas Rahm från att ta vara på ljumna sensommarkvällar efter en lång arbetsdag. Skogarna är relativt lugna och chansen att få både fina upplevelser och skottchanser kan få vilken jägarsjäl som helst att unna sig en stund ute, i väntan på bocken.

Med hjälp föll drömhjorten

Septemberkvällen är ruggig, mulen och tung. I en åkerkant smyger jägaren Jens Qarlsson, Sollebrunn, och hans guide Brian Pedersen, Katrineholm. Målet är att Jens ska få fälla en stor hjort. Tillsammans med Brian, som känner markerna och hjortarna väl, ser hans chanser mycket goda ut.

Klassisk rådjursjakt á la petit

Med tre duktiga Petit Basset Griffon Vendéen hundar och två härliga småländska jägare kan inte dagen sluta på annat sätt än med glatt humör. Dagen började dock med både slagsmål och skenande rådjur.

Med vapensmeden på skogsfågeljakt

Per-Olof Stenmark lever ett jaktliv vi andra bara drömmer om. Sedan 1996 har han på heltid byggt jaktvapen – exklusiva dyrgripar och funktionella bruksvapen. Men han har under denna tid aldrig kompromissat bort skogsfågeljakten i Västerbottens inland. Med sin korthåriga vorsteh Freja och sin egenbyggda hagelbock drar han på jakt efter skogsfågel i gammelskogen han känner som sin egen ficka. Tidningen finns i butik eller på prenumerationssidan.

Daniel Sanchez Chefredaktör