Annons
Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan älvkarleby
Vargen ligger på rygg på obduktionsborden och buken har fläkts isär. På båda sidorna av buken finns två runda ärrvävnader, och i mitten en ärrvävnad på näthinnan som täcker buken. Foto: SVA
Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA
Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.
Det har uppstått debatt på Facebook och många ifrågasätter om slutsatsen vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, verkligen stämmer, att vargtiken hade en skottskada. Därför bad vi biträdande statsveterinär Henrik Uhlhorn, som utförde obduktionen av vargtiken, förklara hur han kommit fram till sin slutsats. – Vi hittade ärrvävnad på båda sidorna av av buken, samt ärrvävnad i det ”nät” som finns omkring bukhålan. Någonting har gått rakt igenom vargen och min bedömning är att det är en kula. Det känns mindre sannolikt att en gren eller en tagg på ett älghorn skulle orsaka sådana skador, säger Henrik Uhlhorn.

Inga metallfragment

Hittade ni några metallfragment kring ärrbildningarna? – Nej. Och det behöver det inte bli kvar metallrester eftersom kulan bara passerat lite hud och muskulatur. Sedan kan det också ha varit en kula som inte efterlämnar så mycket metall, svarar Henrik Uhlhorn. Det var i fredags som länsstyrelsens personal avlivade vargtiken i Älvkarleby. Hon var delvis förlamad och hade svårt att röra bakbenen. Det berodde på en kollapsad disk i ländryggen. – Skadan som vi bedömer som ett kulhål har inte påverkat hur vargen rörde sig. Skadorna var helt utläkta, säger Henrik Uhlhorn. Skottskadan har polisanmälts. Jaktjournalen har rapporterat om vargtiken bland annat här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!