Annons
Bakläxa för länsstyrelse om skyddsjakt på björn - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan björn
Länsstyrelsen i Gävleborg sa nej till skyddsjakt. Beslutet upphävdes av förvaltningsrätten och nu blir det skyddsjakt på en björn i Ovanåkers kommun. Arkivbild: Gettyimages
Bakläxa för länsstyrelse om skyddsjakt på björn

Länsstyrelsens personal avslog skyddsjaktansökningen men fick bakläxa i förvaltningsrätten och ger nu tillåtelse att skjuta björnen.

Det handlar om en björn i Ovanåkers kommun i Gävleborg. Den angrep får innanför en gärdsgård med elstängsel.

Länsstyrelsens personal sa nej till skyddsjakt och hänvisade till att fåren kunde hållas i nattfålla under tiden som ordinarie stängsel förstärktes.

Den nekade skyddsjakten överklagades till förvaltningsrätten som upphävde beslutet.

Björnen får skjutas

På myndighetens webbsida skriver länsstyrelsens personal:

”Förvaltningsrätten anser, med hänvisning till att fäbodbruket utgör en särställning som ska tas hänsyn till, att stängsling i delar av hagen är en lösning som eventuellt kunde ha vidtagits tidigare, men som inte utgör ett alternativ till skyddsjakt om det är fara för omedelbart angrepp. Länsstyrelsen fick därmed tillbaka ärendet för ny handläggning.”

Nu har länsstyrelsens personal kommit fram till att det finns risk för att ytterligare angrepp mot djur vid fäbodar, och att det saknas ”andra lämpliga lösningar”. Därför är det nu lovligt att skjuta björnen i skyddsjakt som får pågå till den 9 augusti.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!