Jaktnyheter

Bakläxa för länsstyrelse om skyddsjakt på björn

Länsstyrelsen i Gävleborg sa nej till skyddsjakt. Beslutet upphävdes av förvaltningsrätten och nu blir det skyddsjakt på en björn i Ovanåkers kommun. Arkivbild: Gettyimages

Länsstyrelsens personal avslog skyddsjaktansökningen men fick bakläxa i förvaltningsrätten och ger nu tillåtelse att skjuta björnen.

"}}

Det handlar om en björn i Ovanåkers kommun i Gävleborg. Den angrep får innanför en gärdsgård med elstängsel.

Länsstyrelsens personal sa nej till skyddsjakt och hänvisade till att fåren kunde hållas i nattfålla under tiden som ordinarie stängsel förstärktes.

Den nekade skyddsjakten överklagades till förvaltningsrätten som upphävde beslutet.

Björnen får skjutas

På myndighetens webbsida skriver länsstyrelsens personal:

”Förvaltningsrätten anser, med hänvisning till att fäbodbruket utgör en särställning som ska tas hänsyn till, att stängsling i delar av hagen är en lösning som eventuellt kunde ha vidtagits tidigare, men som inte utgör ett alternativ till skyddsjakt om det är fara för omedelbart angrepp. Länsstyrelsen fick därmed tillbaka ärendet för ny handläggning.”

Nu har länsstyrelsens personal kommit fram till att det finns risk för att ytterligare angrepp mot djur vid fäbodar, och att det saknas ”andra lämpliga lösningar”. Därför är det nu lovligt att skjuta björnen i skyddsjakt som får pågå till den 9 augusti.