Jaktnyheter

Avslag igen för vargvärnare – OK till värmländsk skyddsjakt

För andra gången slår förvaltningsrätten fast att alfahanen i Stora Börreviret i Värmland får skjutas. Foto: Gettyimages
Rovdjursföreningen och Jaktkritikerna misslyckas i sina försök att ogiltigförklara skyddsjakten på alfahanen i Stora Börreviret i Värmland. Förvaltningsrätten säger återigen okej till jakten.
Tre organisationer har överklagat skyddsjakten på en varg i reviret Stora Bör: Rovdjursföreningen, Jaktkritikerna och RevoloutionRov. Förvaltningsrätten har fastslagit att de sistnämnda inte har talesrätt. Jaktkritikerna och Rovdjursföreningen fick nej till sitt krav på att jakten skulle inhiberas, alltså stoppas i väntan på rättsligt avgörande. Där har både förvaltningsrätten och kammarrätten sagt nej.

Avslag, avslag och avslag

Förvaltningsrätten har också avslagit en första överklagan från Rovdjursföreningen, som då skickade in en överklagan till. Nu har svar på den senaste överklagningen från Rovdjursföreningen kommit från förvaltningsrätten – och jakten får fortsätta. Rätten slår fast att kriterierna för skyddsjakt är uppfyllda och pekar bland annat på att alfahanen i reviret forcerade ett så kallat rovdjursavvisande stängsel. Den bilden delas inte av Rovdjursföreningen.

Ifrågasätter allvarlig skada

”Enligt vår bedömning kan inte de händelser som beslutet grundas på betecknas som allvarlig skada. Och vi ser heller inte att relevanta förebyggande åtgärder har redovisats, och utgår därför från att inga sådana finns”, skriver Rovdjursföreningen i sin senaste överklagan. Vid den senaste attacken dödades samliga 19 får i en hage som enligt länsstyrelsen hade väl fungerande rovdjursstängsel. Jaktjournalen har berättat om attacken och hur lokala jägare lägger upp jakten.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21