Jaktnyheter

Årets deltagare på Stövar-SM för harhundar uttagna

Snart är det dags för SM för harhundar i Strömsund. Foto: Anders Holmberg
Stövar-SM för harhundar 2019 ligger i startgroparna. Mästerskapet avgörs 23-25 oktober i skogarna kring Strömsund i Jämtlands län. Nu har alla kvaltävlingar hållits och de tio deltagarna är utsedda.
Senast Jämtland Härjedalens stövarklubb arrangerade SM var 2011 i Kolåsen. Om en vecka är det dags igen. Denna gång i skogarna kring Strömsund. Navet i mästerskapet blir hotell Nordica där förläggningen finns. Fredrik Nordin är ordförande i lokalklubben samt ansvarig för mästerskapet. Han ser framemot kommande vecka. – Vi känner oss taggade till tusen! Förberedelserna har gått bra. Vi påbörjade arbetet med att planlägga var i Jämtland vi skulle förlägga vårat SM för ungefär två år sedan och valet föll på Strömsund. Vi har haft provverksamhet i Strömsund i över tio år med elitprov, klubbmästerskap samt DM-tävlingar.  Det har varit tydligt att god hartillgång och bra kvalitet på provrutor har bidragit till många bra resultat genom åren. Vad är det roligaste med att arrangera ett mästerskap som detta? – Drivkraften som jag känner är det stora engagemang som alla bidrar med. Att med ideella krafter, sponsorer, vägvisare, markfogdar och logistikansvariga som gemensamt jobbar sida vid sida med något som alla brinner så otroligt mycket för, jakten med våra stövare. Alla gör sitt bästa för att mästerskapet ska bli trevligt för alla förväntansfulla deltagare. Har området drabbats av harpesten som dragit fram över Sverige under sommaren? – Under början av jaktsäsongen kom det illavarslande rapporter att harpesten dragit fram som en virvelvind med ovanligt många smittade personer i vissa delar av Sverige. Jag vet att det finns enstaka dokumenterade fall i östra Jämtland. Markerna som vi disponerar under mästerskapet håller ett stabilt bestånd av hare.

Tio stövare uttagna

Genom klubbmästerskap och därefter distriktsmästerskap har tio stövare vaskats fram. Dessa ska nu göra upp om SM-titeln. I startfältet finns flera raser representerade och välkända stövare och ägare. Finskstövarna dominerar i år och rasen är representerad av åtta deltagare. I tillägg återfinns en hamiltonstövare samt en schillerstövare. Har du någon personlig favorit bland deltagarna? – Klart jag har en favorit, men den håller jag för mig själv. Först på fredag vet vi ju vem som vinner SM, säger Fredrik och skrattar. Jaktjournalen kommer som vanligt liverapportera från mästerskapet och ett större reportage dyker upp i tidningen framöver.

Deltagare SM 2019

1. Finnörjes Troja (Fin), Ragnvald Bäckström, Vännäs, Västerbottens Stövarklubb

2. Bäcknäsets Skalla (Fin), Erik Carlsson, Robertsfors, Västerbottens Stövarklubb

3. Rödstamons Sizzi  (Ham), Bengt & Åsa Elmqvist, Ytterhogdal, Jämtland-Härjedalens Stövarklubb

4. Vidstiges Mika (Fin), Lars Lundqvist, Härnösand, Västernorrlands Stövarklubb

5. Speelas Beppe (Fin), Arne Karlstam, Sysslebäck, Värmlands Stövarklubb

6. Silverstövarens Dileva (Sch), Hans Sterner, Sala, Uppland-Västmanlands Stövarklubb

7. Bossmålas Nikko (Fin), Steve Johansson, Åtvidaberg, Östergötlands Stövarklubb

8. Lunnbackas Smirre (Fin), Anders Krantz, Östergötlands Stövarklubb

9. Bukfylla´s Rt-Matti (Fin), Arne Berg, Bengtsfors, Bohuslän-Dals Stövarklubb

10. Lassesjöns Lisa (Fin), Erik Silow, Borgstena, Västergötlands Stövarklubb