Årets deltagare på Stövar-SM för harhundar uttagna

Stövar-SM för harhundar 2019 ligger i startgroparna. Mästerskapet avgörs 23-25 oktober i skogarna kring Strömsund i Jämtlands län. Nu har alla kvaltävlingar hållits och de tio deltagarna är utsedda.

Snart är det dags för SM för harhundar i Strömsund. Foto: Anders Holmberg

Senast Jämtland Härjedalens stövarklubb arrangerade SM var 2011 i Kolåsen. Om en vecka är det dags igen. Denna gång i skogarna kring Strömsund. Navet i mästerskapet blir hotell Nordica där förläggningen finns.

Fredrik Nordin är ordförande i lokalklubben samt ansvarig för mästerskapet. Han ser framemot kommande vecka.

– Vi känner oss taggade till tusen! Förberedelserna har gått bra. Vi påbörjade arbetet med att planlägga var i Jämtland vi skulle förlägga vårat SM för ungefär två år sedan och valet föll på Strömsund. Vi har haft provverksamhet i Strömsund i över tio år med elitprov, klubbmästerskap samt DM-tävlingar.  Det har varit tydligt att god hartillgång och bra kvalitet på provrutor har bidragit till många bra resultat genom åren.

Vad är det roligaste med att arrangera ett mästerskap som detta?

– Drivkraften som jag känner är det stora engagemang som alla bidrar med. Att med ideella krafter, sponsorer, vägvisare, markfogdar och logistikansvariga som gemensamt jobbar sida vid sida med något som alla brinner så otroligt mycket för, jakten med våra stövare. Alla gör sitt bästa för att mästerskapet ska bli trevligt för alla förväntansfulla deltagare.

Har området drabbats av harpesten som dragit fram över Sverige under sommaren?

– Under början av jaktsäsongen kom det illavarslande rapporter att harpesten dragit fram som en virvelvind med ovanligt många smittade personer i vissa delar av Sverige. Jag vet att det finns enstaka dokumenterade fall i östra Jämtland. Markerna som vi disponerar under mästerskapet håller ett stabilt bestånd av hare.

Tio stövare uttagna

Genom klubbmästerskap och därefter distriktsmästerskap har tio stövare vaskats fram. Dessa ska nu göra upp om SM-titeln. I startfältet finns flera raser representerade och välkända stövare och ägare. Finskstövarna dominerar i år och rasen är representerad av åtta deltagare. I tillägg återfinns en hamiltonstövare samt en schillerstövare.

Har du någon personlig favorit bland deltagarna?

– Klart jag har en favorit, men den håller jag för mig själv. Först på fredag vet vi ju vem som vinner SM, säger Fredrik och skrattar.

Jaktjournalen kommer som vanligt liverapportera från mästerskapet och ett större reportage dyker upp i tidningen framöver.

Deltagare SM 2019

1. Finnörjes Troja (Fin), Ragnvald Bäckström, Vännäs, Västerbottens Stövarklubb

2. Bäcknäsets Skalla (Fin), Erik Carlsson, Robertsfors, Västerbottens Stövarklubb

3. Rödstamons Sizzi  (Ham), Bengt & Åsa Elmqvist, Ytterhogdal, Jämtland-Härjedalens Stövarklubb

4. Vidstiges Mika (Fin), Lars Lundqvist, Härnösand, Västernorrlands Stövarklubb

5. Speelas Beppe (Fin), Arne Karlstam, Sysslebäck, Värmlands Stövarklubb

6. Silverstövarens Dileva (Sch), Hans Sterner, Sala, Uppland-Västmanlands Stövarklubb

7. Bossmålas Nikko (Fin), Steve Johansson, Åtvidaberg, Östergötlands Stövarklubb

8. Lunnbackas Smirre (Fin), Anders Krantz, Östergötlands Stövarklubb

9. Bukfylla´s Rt-Matti (Fin), Arne Berg, Bengtsfors, Bohuslän-Dals Stövarklubb

10. Lassesjöns Lisa (Fin), Erik Silow, Borgstena, Västergötlands Stövarklubb

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser