Jaktnyheter

Äntligen premiär i morgon – men jobbigt läge för Daniel och Astor

Daniel Ernebrink har längtat och är fast besluten att släppa din drever Astor på premiärmorgonen. Foto: Mikael Moilanen

I morgon bitti är det premiär för att släppa löshund på rådjur och en som alltid är taggad är Daniel Ernebrink i Söderbärke. Men det blir en premiär i moll för Daniel och hans drever Astor - under fredagen dödade vargar en luzernerstövare bara någon mil från platsen där premiärjakten var planerad.

"}}

– Det är svårt att hitta vargfria marker i södra Dalarna, konstaterar Daniel.

Han har en charmig drever, Astor, eller Stjärnskogens Atos, som han heter i stamboken, som hälsar artigt utan att vara påträngande när Jaktjournalens utsände kommer på besök alldeles på sjön Barkens strand i Söderbärke i Dalarna.

Astor är en mycket duktig drever, som porträtterats i Jaktjournalen. Länk till det reportaget finns längst ned i den här artikeln.

– Det är det här man längtar efter, när man kan släppa hunden. Astor jagar både hare och räv, men han föredrar rådjur och därför väntar jag till 1 oktober med att släppa honom, berättar Daniel.

Planen grusades

Han har flera jaktmarker, både kring Söderbärke och runt Säter längre norrut i Dalarna. Det var på de nordligare markerna han bedömde att det kunde vara minst risk för vargangrepp på premiärmorgonen.

Men den planen grusades under fredagsförmiddagen när larmet om en vargdödad luzernerstövare pressades ut i sociala medier, samtidigt som Jaktjournalens utsände var på väg till Daniel och Astor.

– Det är väldigt svårt med vargsituationen och hade jag inte haft familj, sambo och barn som är mitt uppe i sina liv här i Söderbärke, hade jag flyttat uppåt landet, bort från vargarna, nära Östersund kanske. Både jag och hunden lever för att vara i skogen, säger Daniel.

Jaktlusten är stor för honom och hunden och det kommer att bli jakt någonstans på premiärmorgonen.

– Någonstans kommer jag att släppa, men just nu kan jag kan inte säga exakt var, berättar Daniel.

”Svårt läge”

Astor vill ut, och Daniel älskar löshundsjakten och vill ge sin hund möjligheten att komma ut.

– Det är ett svårt läge här just nu. Skaffar man en unghund är det svårt att ge den tillräckligt med tid – tid att söka ut, komma tillbaka och så vidare. Direkt när minuterna tickar iväg är man orolig för vad som ska hända, säger Daniel.

Nedan länk under bilden till artikeln om luzernerstövaren Zantos, som dödades av varg nära den plats där Daniel planerat sin drever.

Därefter länk till Jakjournalens porträtt av Daniel och Astor, eller Atos som han heter i stamtavlan.

Stefan och Astor vill smyga sig ut på vargfria marker, Foto: Mikael Moilanen