Jaktnyheter

Ännu fler ställer in älgjakten

Drygt 70 jaktlag i Centralhalländska älgskötselområdet ställer in årets älgjakt. Foto: Gettyimages

Även i Halland väljer jägare nu att ställa in älgjakten. Älgstammen är för svag för att jagas, anser de.

Hallands Nyheter rapporterar i sin pappersupplaga att det är älgbrist i Falkenberg och att jaktlagen i Viske älgskötselområde väljer att inte ge sig ut på jakt i höst.

Inställd älgjakt är också beslutet i Centralhalländska älgskötselområdet.

Dess nytillträdde ordförande, Fredrik Jonsson, berättar för Hallandsnyheter att man vid inventeringarna räknat till tre älgar per tusen hektar.

– Det har kommit till en kritisk gräns. Skulle vi fortsätta jaga vuxna som tidigare, då tar man för mycket av tillväxtkapitalet i stammen. Kommer man under fem, sex älgar per tusen hektar får man vara jätteförsiktig med vilka man skjuter, så att inte produktiva kor åker med i avskjutningen. Det är som bonden i ladugården, han vet vilka djur han kan spara, säger Fredrik Jonsson till Hallands Nyheter.

”Tråkig utveckling”

Centrallhalländska älgskötselområdet i Falkenberg inkluderar drygt 70 jaktlag. i Fagered och Mårdaklev, som gränsar till Västergötland, väljer man att att bara jaga kalv.

Även i Halland påträffas döda älgkalvar. Man vet inte vad det beror på.

– Man märker att alla dragit i handbromsen. Det är något som inte står rätt till. Det kan vara ökande konkurrens från dovhjort och kronhjort, för de äter av samma foder. Det är ganska tråkig utveckling, inte bara i Halland utan i Sverige totalt, säger Fredrik Jonsson.