Jaktnyheter

Allvarlig incident med varg och jakthund i Halland

Vargen var i kvinnans trädgård, men satte av efter stövaren när den reste haren efter ett tappt. Bild: Bo Marek och Eniro, montage

Bo Mared och hans hamiltonstövare Ola var med om en ruskig vargupplevelse på torsdagen. Vargen förföljde den drivande hunden i 20 minuter innan Bo lyckades koppla sin stövare.

"}}
Bo Mared, stövaren Ola och jaktkompisen Johannes Adolfsson fotograferade vid en jakt i höstas.

– Det var inte roligt, man känner obehagskänslor.

Bo Mared är ordförande i Hallands stövarklubb och på torsdagen var han på harjakt i Buskabygd. Det ligger öster om Ullared och 18 kilometer fågelvägen från Gunnarsjö, där en drever blev i hjälbiten av varg i tisdags.

Stack efter hunden

– Ola var lös och hade drivit hare en sväng när han fick tappt. Plötsligt ringde en tjej från byn och berättade att hon hade en varg i sin trädgård – det var 200-300 meter från hunden, berättar Bo.

Han kastade sig i bilen och när han kom fram till platsen var vargen kvar i kvinnans trädgård.

– Precis då hittade hunden haren igen och bar i väg i full fart. Vargen sprang efter och tog sikte på hunden.

Det blev panik och Bo åkte efter i bilen och försökte genskjuta hunden, som var så taggad på haren att den var omöjlig att kalla in.

Tio meter bakom bilen

Efter 20 minuter kom Bo så nära stövaren att han lyckades få stopp på den.

– När vi skulle åka därifrån såg vi vargen tio meter bakom bilen. Efteråt har vi spårat i området och sett att vargen var efter hunden i 20 minuter.

Bo känner obehag och är evigt tacksam för att kvinnan i huset såg vargen och lyckades nå honom.

– Det här är känns inte alls roligt. Det har varit en del indicenter med varg i området, men det är först när man själv råkar ut för det som det blir så påtagligt. Tiden då man lugnt kunde sitta och grilla en korv och dricka kaffe medan hunden letade vilt är över, konstaterar Bo Mared.