Annons
Älghund-SM i Åre 2022 - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan älghund-SM
Älghund-SM i Åre närmar sig. Foto: Per Jonson
Älghund-SM i Åre 2022

Nya provregler, fjällnära provrutor och extra höjd i arrangemanget. Det är vad som väntar landets tio bästa älghundar när de ska göra upp om översta pallplatsen.

Jämtland-Härjedalens Älghundklubb är för tredje gången värdar för mästerskapet.

– Vi är så redo vi kan vara just nu. Allt börjar komma på plats och provrutorna är färdiga, säger Mats Nordwall, ordförande i Jämtland-Härjedalens Älghundklubb.


Följ mästerskapet på Jaktjournalen.se
Under fredagseftermiddag anländer det tävlande. Det blir invigning av SM och lottning av domare och provrutor.

Lördag klockan 07 är det släpp. Du kan följa alla hundarna live från provrutorna hos Jaktjournalen, som vanligt.

Följ deltagarna minut för minut.

Sist de arrangerade SM, 2011 var det ett riktigt lämmelår. Det resulterade i att flera hundar ägnade provtiden till att äta och spy upp lämlar.

– Det är ett lämmelår men det verkar inte vara lika illa som 2011, säger Mats.

I provrutorna finns både vanlig låglandsmark och fjällnära mark. Där kan det bli vissa utmaningar, framför allt för de hundar som inte har återgång, när man inte kan åka och hämta dem uppe på fjället.

– Vi har satsat på duktiga vägvisare som känner till markerna väl så att alla får en fair chans att prestera, säger Mats.

Jämthundarna dominerar

Som vanligt domineras startfältet av jämthundar. En gråhund finns representerad och kommer från Dalarnas Älghundklubb.

– Annars brukar det alltid vara en gråhund långt söder ifrån eller från Norrbotten, så det är lite överraskande, säger Mats.

Med i startfältet från i fjol är Stefan Ljosdahl, Jösseälvens Perry, Bergslagens Älghundklubb. Perry var en av de åtta hundar som förra året inte kunde bedömas – älgarna lös med sin frånvaro.
Jösseälvens Perry kommer till SM med startfältets högsta poäng i bagaget. I augusti 2021 bedömdes han med 91 poäng. Han är sannolikt sugen på revansch.

Nya provregler

Nya provregler är i bruk. Det handlar bland annat om utökade delmoment inom söket och lydnaden.

– Det är fler saker att hålla reda på för domaren men jag tror inte det är en nackdel för hundägaren. Man har lagt koefficienten lite annorlunda från förmåga att hitta älg till att ställa flyende älg. Som jag ser det är det framför allt bedömningen av hundens förmåga att hitta älg som det har varit diskussion kring. Därför tycker jag att det är bättre att lägga den koefficienten på ställande och flyende älg, säger Mats Nordwall.

Höja statusen

Mästerskapet går av stapeln den första oktober och tävlingscentret blir på designhotellet Copper Hill i Åre.

– Vi försöker höja nivån på arrangemanget och förhoppningsvis höja statusen på Älghund-SM. Vi vill väcka mer intresse kring mästerskapet, inte bara tävlingsdelen. Tracker fixar pejlarna och kontakten med hundarna som vanligt, och sedan kommer det bli en sändning likt Vinterstudion, säger Mats Nordwall.

Jaktjournalen och Allt om Jakt & Vapen

Jaktjournalen har varit sponsor och medarrangör sedan starten 1994. I år är vi med precis som vanligt med löpande rapporter från alla provrutorna, intervjuer och reportage.

Nytt för i år är att även Allt om Jakt & Vapen är med. De kommer att ha en studio på Copper Hill och sända under både fredagen och lördagen.

– Vi har lekt med tanken om Vinterstudion. Under mästerskapets gång kommer vi intervjua hundförare, tävlingsledningen, sponsorer och andra som är involverade i SM. Ni på Jaktjournalen rapporterar som vanligt och vi kan ge något extra med studion. Det kommer bli jätteroligt, jag hoppas vi får det här till en stor happening, säger Katharina Olsson, marknadschef, Allt om Jakt & Vapen.

Här kan du läsa mer om alla uttagna och följa rapporteringen under tävlingsdagen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!