Annons
Aktiv i Naturskyddsföreningen efterlyser ny jaktorganisation - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan allmänna uppdraget
Daniel Ekblom i Naturskyddsföreningen i Gävleborg vill att mer av jägarnas pengar i det allmänna uppdraget bjuds ut på den öppna marknaden. Arkivbild: Gettyimages
Aktiv i Naturskyddsföreningen efterlyser ny jaktorganisation

Daniel Ekblom, aktiv inom Svenska Naturskyddsföreningen i Gävleborg, föreslår i en debattartikel att naturvårdsorganisationer bildar en egen jaktorganisation.

Det är det allmänna uppdraget för Svenska Jägareförbundet det handlar om i Daniel Ekbloms debattartikel i DN.

”Det har i många delar fungerat väl, men det finns tveksamheter. Det etiska agerandet har en del övrigt att önska och arbetet mot illegal jakt är ett stort misslyckande. Därtill har tilldelningen av uppdraget och objektiviteten ifrågasatts, men inga förändringar har skett – förrän nu”, skriver Ekblom.

Han vill att mer av jägarnas pengar i det allmänna uppdraget ska bjudas ut på den öppna marknaden och tycker att tiden är inne för att bilda en ny jaktorganisation. Den ska drivas med naturvård som grund och det ekologiska systemet ”som ledstjärna”.

Får svar

Ekblom framhåller att ingen av de stora naturvårdsorganisationerna är motståndare till jakt.

”Skillnaderna ligger i stället på synen när jakten är nödvändig, hur den bör bedrivas och balansen mellan djurens egenvärde och roll i det naturliga ekologiska systemet – och det mänskliga perspektivet där nöje, fritidssysselsättning och tradition ofta är grunderna”, skriver Daniel Ekblom i DN.

Anders Gruvaeus, andra vice ordförande i Svenska Jägareförbundet, och Johannes Thernström, Moderata ungdomsförbundet, har båda svarat Ekblom i DN.

Skrev om illegal vargjakt

Våren 2020 väckte Daniel Ekblom uppståndelse när han skrev om Svenska Jägareförbundet och illegal varjakt i en debattartikel i Arbetarbladets pappersupplaga. Han kommenterade att Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent, kände sig stärkt i tron på att det behövs en omfattande legal jakt på varg.

”Inte ett ord om åtgärder mot den omfattande illegala jakten som företrädesvis troligen utförs av förbundets medlemmar…”, skrev Ekblom.

Länk till den artikeln nedan.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!