Jaktnyheter

Åklagaren vill se fängelsestraff för misstänkta i stor jaktbrottshärva

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för samtliga fyra misstänkta i målet. Foto: Sveriges domstolar och bild ur polisen förundersökning.

Åklagaren Lo Jonsson yrkar på ett flerårigt fängelsestraff för huvudmannen i den stora jaktbrottshärvan där fyra personer misstänks för att ha tjuvskjutit över 20-älgar. Rättegången i Ångermanlands tingsrätt avslutades under fredagen.

"}}

– Jag tycker att jag har ett bra bevisläge, säger Lo Jonsson till Jaktjournalen.

Jaktjournalen har tidigare rapporterat flera gånger om den stora tjuvjakthärvan i Västernorrland. Historien började nystas upp i augusti 2019 efter ett tips om att det hängde en nyskjuten älg i ett slakteri i en fastighet i Västernorrland. När polisen gjorde en husrannsakan på gården hittades flera nyskjutna älgar, slaktgropar med kadaver och frysboxar fulla med kött.

Det resulterade i att fyra personer kom att misstänkas för grovt jaktbrott. En utredning inleddes och efter drygt tre år kunde åklagare väcka åtal mot de misstänkta. I fredags (10 februari) avslutades så rättegången i Ångermanlands tingsrätt.

Enligt åklagaren så erkänner ett par av de misstänkta delar av det de anklagas för men den misstänkte 54-årige huvudmannen medger ingenting utan menar att de skjutna älgarna som hittades vis husrannsakan är köpta av en annan person.

– För huvudmannen yrkar jag på ett fängelsestraff på minst 4 år med tanke på mängde älgar jag menar att han skjutit och att jag också menar att han gjort sig skyldigt till grovt vapenbrott, säger Lo Jonsson

 Även för de övriga tre åtalade yrkar hon på fängelsestraff.

– Men i ett av fallen kan jag även tänka mig att ett icke frihetsberövande straff kan komma i fråga, säger hon.