Åda gods kan vara en vagga för vildsvinsstammen

Åda gods i Trosa i Sörmland kan vara en av vaggorna för den moderna svenska vildsvinsstammen. Där rymde vildsvin från ett hägn 1976.

Sex vildsvin rymde från Åda gods en januarinatt. Bild: Hitta.se och Gettyimages, montage

ATL berättar i sin pappersupplaga att sex vildsvin en natt i januari 1976 tog sig igenom två rejäla stängsel och kom ut i frihet.

I närheten ligger Tullgarns slott och dit sprang rymlingarna.

Curs Isoz drev Åda gods på den tiden och han bestämde att man skulle försöka fånga vildsvinen, men på Tullgarns slott uppges man ha tyckt annorlunda.

– Jägarna där ringde och sa att det var kungens vilt nu. Bara ni ser till att fånga in eller skjuta dem då, sa far till dem då. Men så blev det ju inte, berättar Michael Isoz för ATL.

Riksdagsbeslut

Michael Isoz säger till Jaktjournalen att historien om vildsvinen från Åda gods är allmänt känd och rikligt omskriven.

– Myndigheterna beslutade vi skulle vara försöksområde för vildsvin. Ett tag på 1980-talet var det mycket folk som kom hit för att köpa 4, 5, 6 kultingar och de sa att de skulle starta vildsvinshägn. Var de tog vägen vet jag inte men det är väl preskriberat idag, säger Michael Isoz och skrattar.

Gunnar Jansson var fram till för några år sedan landets främsta vildsvinsforskare. Han har hört historier om Åda gods och då från Carl Bonde på Mörkö.

Bekräftar historien

Carl Bonde har en gård som heter Hörningsholm på Mörkö och bekräftar historien om att de första vildsvinen kom från Åda gods.

– De rymde i samband med att en lastbil skulle leverera ungerska vildsvin. 1977 upptäckte vi en grupp ute hos oss – under annandagsjakten. Min far stod på pass och det visade sig vara en växel för vildsvinen, för plötsligt kom det en stor galt och han fick hoppa åt sidan. Vi konstaterade galt, sugga och kultingar, berättar Carl Bonde.

Han tror precis som Michael Isoz att vildsvin släppts ut på olika platser i landet.

Det uppskattas finnas omkring 200 000 vildsvin i landet och en del lär alltså härstamma från vildsvinen på Åda gods.

Till exempelvis Jämtland tror Jägareförbundets Magnus Hansson att vildsvinen fått skjuts. Jaktjournalen har skrivit om det här.

1987 beslöt Riksdagen att vildsvinen åter ska betraktas som en naturlig del av den svenska faunan.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Älgstammen i Västsverige minskar

Älgjaktssäsongen lider mot sitt slut och Länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att stammen fortsätter att minska i området, utifrån älgobsdata. Sedan 2013 har obsen minskat från 0.107 älgar per mantimma till 0,082 älgar per mantimma.

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser