Jaktnyheter

”84 vargar är bara en tolkning”

Det är endast länsstyrelserna som beslutar om uttag i sina respektive områden, meddelar Naturvårdsverkets handläggare. Den nationella referensnivån är i detta sammanhang viktig. Arkivfoto: Privat

I en rapport författad av forskare från Skandulv figurerar uträkningar kring olika beskattningsmodeller av vargstammen. Robert Ekblom, handläggare på Naturvårdsverkets viltanalysavdelning menar att det ett uttag på 84 vargar endast ska ses som en extern tolkning av innehållet i den preliminära rapporten.

"}}

– Den numerären får stå för journalisten som läst och tolkat rapporten, säger Robert Ekblom.

Enligt Robert Ekblom är rapporten inte klar utan finns endast i en preliminär version än så länge. Eftersom Naturvårdsverket inom kort ska besluta om länsstyrelserna i rovdjursförvaltningsområdena ska få besluta om licensjakt på varg, så har handläggare på länsstyrelser också fått ta del av den ofärdiga rapporten.

– Det är olyckligt att den fått spridning, eftersom den inte är klar och vi inte fattat några beslut, säger han.

Robert Ekblom kan inte föregå Naturvårdsverkets beslut om delegering. Han kan inte heller svara på frågan om 84 vargar är ett realistiskt uttag.

– Det är inte Naturvårdsverket som beslutar om tilldelningar och uttag. Det är det länsstyrelserna själva som gör. De har att förhålla sig till den referensnivån som är uppsatt, säger han.

I dag är den nationella referensnivån 300 vargar. Eventuella uttag i vargstammen via jakt får inte riskera att populationen understiger den nivån.

– Vi fick nyligen i uppdrag av Regeringen att se över under vilka förutsättningar den nationella referensnivån skulle kunna sänkas till spannet 170-270. Men det arbetet har vi inte hunnit påbörja. Svarsdatum är i oktober 2024. Det kommer behövas rejält med vetenskapligt underlag.

Så inför en möjlig licensjakt i januari 2023 så är det nuvarande referensnivå som kommer gälla?

– Ja, det är 300 vargar som är referensnivå fortfarande, säger Robert Ekblom.

Beslut om delegering av beslut på licensjakt på varg kommer inom de närmsta dagarna.