Annons
70 procent drabbas av vildsvinsskador - LRF larmar om skador på jordbruket - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan jordbruksskador
I Sörmland svarade 90 procent av de tillfrågade lantbrukarna att de hade vildsvinsskador på sin odling. Arkivfoto: Per Jonson
70 procent drabbas av vildsvinsskador - LRF larmar om skador på jordbruket
LRF har genomfört en enkät med 6 800 medlemmar som visar att vildsvinen orsakar skador i jordbruket hos 70 procent av de tillfrågade bönderna.
Av de LRF-anslutna lantbrukare som meddelar att de har vildsvinsskador på sin mark svarar 70 procent att det också är psykiskt påfrestande. – När man har vildsvin i området, vet man aldrig vad de kommer att förstöra härnäst. Det är väldigt allvarligt att så många mår dåligt och får minskad framtidstro på grund av vildsvinen, säger Palle Borgström, förbundsordförande LRF i ett pressmeddelande. Flest rapporterade skador återfinns i Södermanland, Stockholm, Kalmar och Blekinge, Jönköping, Kronoberg och Österland. Över 80 procent av de tillfrågade lantbrukarna i de länen hade skador på sina marker. Enligt enkätundersökningen uppgav 40 procent av de tillfrågade bönderna att de ändrat sin odling på grund av vildsvinen. – Som bonde och företagare måste man kunna välja för att optimera företaget. Vildsvinen får inte tillåtas styra växtföljden på gården då har vi ingen chans att nå målen i livsmedelsstrategin, säger Palle Borgström.  

Illustration: LRF

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!