Annons
300 vargar inventerades under vinterhalvåret - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan Naturvårdsverket
Vargantalet i Sverige är i princip oförändrat jämfört med i fjol rapporterar Naturvårdsverket. Arkivfoto: Per Jonson
300 vargar inventerades under vinterhalvåret
300 vargar - det är antalet vargar vi har i landet baserat på den inventering som gjorts perioden 2018/2019. Siffran presenterades i dag av Naturvårdsverket.
I fjol inventerades 305 vargar så numerären är i princip oförändrad enligt Naturvårdsverket. Resultatet har räknats fram genom fastställa antalet familjegrupper, revirmarkerande par och föryngringar. –Inventeringen visar att vargstammen ligger still runt det antal på 300 individer som bedöms vara gynnsam bevarandestatus för arten i Sverige, säger Andreas Zetterberg, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Minskar i Dalarna

Även om vargstammen på en nationell nivå ligger på ungefär samma antal individer som i fjol minskar antalet lokalt i Dalarna där färre familjegrupper och revirmarkerande par inventerats. Populationens storlek har betydelse för om det blir tal om exempelvis licensjakt kommande vinter. Naturvårdsverket kommer inom kort meddela hur det blir med länsstyrelsernas beslutanderätt om licensjakt på varg, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Totalt i Skandinavien finns det enligt Naturvårdsverket 380 vargar.

Fakta om varginventering

Inventering av varg pågår från 1 oktober till 31 mars. Vid inventeringar registrerar man familjegrupper och vargpar som hävdar revir. Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö samt DNA-analyser från urin och spillning. Det totala antalet vargindivider såväl i revir som ensamma vandringsvargar beräknas därefter med hjälp av en omräkningsfaktor.

 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!