246 svenska vargar hittade i DNA-inventeringen

246 svenska vargar har nu identifierats i den DNA-inventering som just nu genomförs i Sverige och Norge.

I vargräkningen med hjälp av DNA har nu 246 svenska vargar hittats. Foto: Gettyimages

Inventeringen drivs av Naturvårdsverket och startade den 1 oktober. När resultatet summerades efter förra veckan, vecka 50, hade 246 olika vargar konstaterats.

I den siffran ingår inte vargar som lever i gränstrakterna av Sverige och Norge. Gränsrevirens vargar kommer att fördelas mellan länderna när det är dags för slutrapportering av DNA-insamlingen i vår.

Inventeringen pågår till den 31 mars och den som vill skicka in vargskit ska kontakta länsstyrelsen eller Svenska Jägareförbundet be om ett ”insamlings-kit”

Resultatet i projektet är direkt avgörande för om myndigheterna ska tillåta licensjakt på varg.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼