234 björnar fällda hittills i licensjakten 2020

234 björnar har hittills fällts i den pågående licensjakten på björn i Sverige. Här listar vi hur avskjutningen gått i de olika länen och vilken tilldelning som återstår.

Det har gått snabbt på många håll i björnjakten 2020. Foto: gettyimages

Norrbotten:
Enligt länsstyrelsens telefonsvararmeddelande inläst den 30 augusti är 10 björnar fällda och jakten avlyst i jaktområdet som omfattar Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn. 3 björnar har fällts i övriga delen av länet och 7 björnar återstår på licensen.

Västerbotten:
13 björnar fällda i den jakt som startade 21 augusti. Ytterligare 12 björnar får jagas från och med starten för älgjakten den 7 september.

Jämtland:
Den 31 augusti meddelade länsstyrelsens personal via sin telefonsvarare att totalt 28 av tilldelade 100 björnar återstår i licensjakten. Det är ytterligare 15 björnar som får skjutas i område 1a och 13 björnar i område 2a. I övriga områden är jakten avlyst.

Västernorrland:
29 björnar har fällts av den totala tilldelningen på 35 björnar. Nu är jakten tillfälligt avlyst fram till 15 september i delområde 2. I delområde fortgår jakten och 6 björnar återstår att skjuta.

Gävleborg:
Hela kvoten på 60 björnar skjuten redan 27 augusti. Jakten avlyst.

Dalarna:
43 björnar fällda och jakten avlyst i delområdena 2 och 3. I delområde 1a återstår 3 björnar och i delområde 4 2 björnar eller maximalt 1 vuxen hona.

Värmland:
3 björnar fällda och kvoten fylld. Dessutom påsköts 1 björn som inte påträffats.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼