20 får vargdödade nära konstgjorda Tivedenreviret

20 får har dödats i södra Örebro län. Beteshagen ligger strax utanför gränsen till det så kallade Tivedenreviret, som staten skapade genom att plantera ut två finsk-ryska vargar.

Beteshagen hade ett väl fungerande rovdjursstängsel, men det hindrade inte att 20 får dödades. Arkivbild: Gettyimages

SVT rapporterar att djurägaren upptäckte attacken i söndags. 20 får har dödats av varg eller varit så svårt skadade att de avlivats.

– Området ligger några kilometer utanför det vi trott varit gränsen för Tivedenvargarna. Det kan vara de som gjort en utflykt, eller också handlar det om andra vargar, säger Per Ahlqvist på länsstyrelsen i Örebro till Jaktjournalen.

Rovdjursstängsel i gott skick

Hagen har så kallat rovdjursavvisande stängsel.

– Det var i god funktion och vi hittar inget ställe där man kan se att vargarna krupit in eller sprängt staketet, säger Per Ahlqvist.

Tivedenreviret skapades när staten lät flytta två vargar med finsk-ryska gener från Norrbotten och planterade ut dem i Tiveden vårvintern 2013.

DNA-prover

Vargarna visade sig vara helsyskon och den första hannen försvann efter ett par säsonger. Tiken lever nu i reviret med en annan hanne och har fått flera valpkullar.

– Vi har tagit många DNA-prover och har förhoppningar att kunna fastställa vilka vargar det är som dödade fåren i hagen, säger Per Ahlqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

DEBATT: ”Länsstyrelsens jaktförbud kommer knäcka rapphönan”

Länsstyrelsen i Hallands läns yttrande över preliminära förslag till jakttidsändringar innehåller ett flertal slutsatser baserade på egna agendor och tyckande av föredragande tjänsteman. Att införa jaktförbud på rapphöna är det mest allvarliga, skriver tidigare ordförande i Jägareförbundet Halland, Boo Å Wallén.

REPLIK: Stövarklubben har full transparens

I en replik svarar Styrelsen för Svenska Stövarklubben att klubben har full transparens i ekonomin och att den sköts på ett ansvarsfullt sätt. Styrelsen skriver också att det anordnas mycket aktiviteter och att insändaren var osmaklig och publiceringen anmärkningsvärd.
ANNONS ▼