19 misstänkt illegala björnåtlar funna i norr | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan åtel
Polisen har jagat illegala åtlar och funnit bland annat bröd som misstänks ha lagts ut för att locka björn. Foto: Gettyimages, montage
19 misstänkt illegala björnåtlar funna i norr
Polisen har hittat det som tros vara 19 illegala björnåtlar i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.
Polisen i norr genomför i år en extra tillsyn av björnjakten. – Vi har funnit totalt 19 illegala åtlar. I de flesta fall handlar det om åtelmaterial som inte är tillåtet – bröd, döda kycklingar, slaktavfall från gris, choklad och sirap, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare vid polisens Region nord. En del av åtlarna har haft viltrester, vilket är okej. Men de betraktas ändå som illegala eftersom de inte anmälts till länsstyrelserna. På 15 av åtlarna har man också hittat åtelkameror. I resterande fyra fall har polisen hittat träd där man ser att det suttit kameror.

Åtelkameror i beslag

Många av tipsen till polisen har kommit från jägare och jaktlag som inte vill ha åtlarna på sina marker. – De misstänkta fallen fördelar sig jämt mellan Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. I Norrbotten har vi inte funnit några illegala åtlar, men det handlar sannolikt om att det är enorma ytor som vi har att leta på, säger Joacim Lundqvist. Alla kameror som påträffats har beslagtagits och skickats iväg för teknisk undersökning. – En del jägare väljer att gena för att få ett snabbt upptag på björn. Det är min värdering, säger Joacim Lundqvist. I två fall med skjutna björnar pågår nu polisutredning om misstänkt grova jaktbrott – i Dorotea och Jämtland. Men där råder förundersökningssekretess, så polisen berättar inte vad misstankarna består i.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!