Jaktnyheter

120 kilos galt dödade två hundar under samma jakt

Vildsvinen blir allt fler i Dalarna. Mycket talar för att det snart fälls fler vildsvin än älgar i länet. Foto: Gettyimages/hitta.se
I onsdags dödades en jakthund och ytterligare en skadades så pass allvarligt att den avlivades direkt. Bakom attackerna låg en stor vildsvinsgalt som senare samma dag fälldes. Händelsen inträffade i Nås i Dalarna.
Enligt Fredrik Perols, naturbevakare på länsstyrelsen i Dalarna skedde attacken under en vildsvinsjakt i Nås norr om Ludvika. Två plotthundar, kullsyskon och erfarna björn- och vildsvinshundar, hade släppts på ett vildsvinsspår och redan efter tio minuter blev de stilla på pejlen. När jägarna kom fram låg den ena hunden död och när den andra försökte resa på sig upptäcktes att den var fullständigt söndersprättad. Den fick avlivas på plats.

Galten som dödade plotthundarna fälldes senare samma dag. Den vägde 120 kilo kilo och betarna stack ut 7-8 centimeter. Foto: Privat.

Vildsvinsgalten som vägde 120 kilo och vars betar hade ett utstick på 7-8 centimeter sköts senare samma dag av jägarna. – Vi har haft flera incidenter med större galtar inblandat de senare åren och vildsvinspopulationen ökar rejält i länet. Nu har jägare också börjat göra foderplatser och åtlar för vildsvin, säger Fredrik Perols.

Fler olyckor

Han tror att ökningen lär fortsätta och den milda vintern i år kommer sannolikt bidra till hög överlevnadsgrad på kultingarna. – Det dröjer inte länge förrän det skjuts fler vildsvin än älg i länet, säger han. De senaste två åren har flera hundar dödats i samband med vildsvinsmöten. Senast för ett par veckor sedan skadades en jämthund som under älgjakt tog upp vildsvin. Även en stövare på harjakt skadades allvarligt när den under ett tapptarbete sprang på ett vildsvin i en tät plantering. – De senaste händelserna med jämthunden och stövaren inträffade bara någon mil från den plats jakthundarna i onsdags dog, säger Fredrik. Ett annat potentiellt problem som uppstår nu när vildsvinen etablerat sig i länet är att björnarna också drar sig till åtlarna. Fredrik berättar att han i somras fick flera bilder från jägare vars vildsvinsåtlar både besökts och förstörts av björnar. – Det är en utmaning. Vildsvinen drar sig norr ut samtidigt som björnstammen sprider sig söder ut.

Per Jonson