Vill ha jägarnas hjälp i jakten på CWD-sjuka djur

Jordbruksverket och SVA vill att jägare i trakterna av Arjeplog hjälper till att spana efter djur som kan vara drabbade av CWD.

Jägare uppmanas att vara uppmärksamma på djur som kan ha drabbats av CWD. Arkivbild: Gettyimages

För ett par veckor konstaterades det första fallet av den fruktade sjukdomen i Arjeplog. En 16 år gammal, avmagrad älgko gick i cirklar och föreföll vara blind. Älgkon kan ha drabbats av en icke smittsam variant av CWD, men det är inte fastställt ännu.

Piteå-Tidningen rapporterar i sin pappersupplaga att Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket vill ha hjälp med att hitta andra djur som kan ha sjukdomen.

– Vad man ska titta efter är magra djur som inte beter sig logiskt och har rörelsestörningar. Den här typen av sjukdomar kan yttra sig lite olika men många gånger magrar de av och beter sig avvikande. Det här gäller förstås alla som är ute i skogen och ser man sådana djur ska man höra av sig, säger Lotta Hofverberg, enhetschef på Jordbruksverket, till Piteå-Tidningen.

Hela huvudet eller ett skedprov

När djuret avlivats vill SVA ha hela huvudet eller ett så kallat skedprov av lymfknutor på hjärnstammen.

– Vi behöver få koll på alla djur som kan tänkas visa symptom som liknar det här. Det är för att få en bra överblick över hur läget är i Sverige. Det är jätteviktigt för att vi ska kunna göra bedömningar och hur vi behöver gå vidare med åtgärder för att exempelvis minimera smittspridning, säger Lotta Hofverberg till Piteå-Tidningen.

CWD drabbar hjortdjur och leder till neurologiska symtom, avmagring och död, berättar SVA på sin hemsida. Det har konstaterats sjuka älgar och renar i Norge och Finland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼