Vill förbjuda hundar med ”hängande öron” på rovdjur

Svenska Rovdjursföreningen vill förbjuda användningen hundar med "hängande öron" i jakten på stora rovdjur. Det framgår av föreningens yttrande över jakttider.

Rovdjursföreningen beskriver jakthundar med hängande öron som snabbsprungna och skarpa. Foto: Mikael Moilanen

Naturvårdsverket ser över jakttiderna i Sverige och intresseorganisationer, myndigheter och privatpersoner har fått yttra sig. Personerna bakom Svenska Rovdjursföreningen vill ha stopp för stövarraser, alltså även plotthundar, i rovdjursjakten.

”Svenska Rovdjursföreningen menar att om löshund överhuvudtaget får användas vid jakt efter stora rovdjur, ska det begränsas till en hund och då endast hundraser med spetsiga öron som ställer bytesdjuret”, skriver föreningen i sitt yttrande som är undertecknat av ordförande Jan Bergstam.

Vill ha krav på GPS-sändare

Han beskriver hundraser med hängande öron som snabbsprungna och skarpa och föreslår totalförbud, alternativt att stövarraserna fasas ut under en femårsperiod.

”Hund som används vid jakt efter stora rovdjur ska vara försedd med gps-sändare, för att möjliggöra kontroll av att inte flera hundar släpps på samma rovdjur vid olika tillfällen/från olika platser. Vid jakttillsyn ska hundarnas lagrade gps-data vid begäran redovisas”, skriver Bergstam.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Toppmodern hundträningshall på Hulukvarn arena

Till helgen slår Hulukvarn Arena upp dörrarna för sin senaste satsning, Sveriges mest moderna träningshall för hundsport. – I den nya hundsporthallen har vi ännu en anläggning som garanterar optimala träningsförhållanden, säger Filip Hegestrand, Hulukvarn AB.

Varg attackerade familj i tält

Tänk dig att du och din familj ligger och sover i ett tält när plötsligt en varg attackerar och försöker dra iväg dig. Detta hände en familj från New Jersey som semestrade i Banff i Kanada nyligen.
ANNONS ▼

Annonser