Vill förbjuda hundar med ”hängande öron” på rovdjur

Svenska Rovdjursföreningen vill förbjuda användningen hundar med "hängande öron" i jakten på stora rovdjur. Det framgår av föreningens yttrande över jakttider.

Rovdjursföreningen beskriver jakthundar med hängande öron som snabbsprungna och skarpa. Foto: Mikael Moilanen

Naturvårdsverket ser över jakttiderna i Sverige och intresseorganisationer, myndigheter och privatpersoner har fått yttra sig. Personerna bakom Svenska Rovdjursföreningen vill ha stopp för stövarraser, alltså även plotthundar, i rovdjursjakten.

”Svenska Rovdjursföreningen menar att om löshund överhuvudtaget får användas vid jakt efter stora rovdjur, ska det begränsas till en hund och då endast hundraser med spetsiga öron som ställer bytesdjuret”, skriver föreningen i sitt yttrande som är undertecknat av ordförande Jan Bergstam.

Vill ha krav på GPS-sändare

Han beskriver hundraser med hängande öron som snabbsprungna och skarpa och föreslår totalförbud, alternativt att stövarraserna fasas ut under en femårsperiod.

”Hund som används vid jakt efter stora rovdjur ska vara försedd med gps-sändare, för att möjliggöra kontroll av att inte flera hundar släpps på samma rovdjur vid olika tillfällen/från olika platser. Vid jakttillsyn ska hundarnas lagrade gps-data vid begäran redovisas”, skriver Bergstam.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser