Vill förbjuda hundar med ”hängande öron” på rovdjur

Svenska Rovdjursföreningen vill förbjuda användningen hundar med "hängande öron" i jakten på stora rovdjur. Det framgår av föreningens yttrande över jakttider.

Rovdjursföreningen beskriver jakthundar med hängande öron som snabbsprungna och skarpa. Foto: Mikael Moilanen

Naturvårdsverket ser över jakttiderna i Sverige och intresseorganisationer, myndigheter och privatpersoner har fått yttra sig. Personerna bakom Svenska Rovdjursföreningen vill ha stopp för stövarraser, alltså även plotthundar, i rovdjursjakten.

”Svenska Rovdjursföreningen menar att om löshund överhuvudtaget får användas vid jakt efter stora rovdjur, ska det begränsas till en hund och då endast hundraser med spetsiga öron som ställer bytesdjuret”, skriver föreningen i sitt yttrande som är undertecknat av ordförande Jan Bergstam.

Vill ha krav på GPS-sändare

Han beskriver hundraser med hängande öron som snabbsprungna och skarpa och föreslår totalförbud, alternativt att stövarraserna fasas ut under en femårsperiod.

”Hund som används vid jakt efter stora rovdjur ska vara försedd med gps-sändare, för att möjliggöra kontroll av att inte flera hundar släpps på samma rovdjur vid olika tillfällen/från olika platser. Vid jakttillsyn ska hundarnas lagrade gps-data vid begäran redovisas”, skriver Bergstam.

AKTUELLT

Nu är tid för att stärka banden med jakthunden

Det är så här års man kan stärka banden med hunden, så att man slipper stå och klia sig i huvudet och fundera på varför den hellre jagar fyra socknar bort än på marken där man själv befinner sig, skriver Mikael Moilanen i den här krönikan.

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Annonser