Vildsvinsattacken höll på att kosta Anders livet

Skövde (JJ) Det våldsamma mötet med vildsvinet kunde ha kostat 54-årige Anders Ahlqvist livet. – Hade inte jaktkompisarna snört åt med livremmar uppe i ljumskarna, så hade jag inte varit här idag, berättar han från sjukhussängen.

Anders Lindqvist vårdas på sjukhuset i Skövde sedan han attackerats av en 150-kilos vildsvinsgalt. Foto: Privat

Det var den 24 november som jaktlaget i Velinga söder om Tidaholm var ute på vildsvinsjakt. En passkytt hade skjutit på ett vildsvin och Anders Ahlqvist såg så mycket blod att han trodde att vildsvinet lagt sig och dött.

Han gick ett 60-tal meter före en annan jägare och hundföraren in i risigt och tätt buskage och följde spåren efter den 150 kilo tunga vildsvinsgalten.

– Det var mycket blod och hunden stod och skällde längre in i buskaget, så jag tänkte att det här är inga bekymmer. Men när jag tog ett steg åt sidan stod han plötsligt mitt framför mig, berättar Anders.

Galten gick till attack, körde in huvudet mellan benen på Anders och välte honom så att han tappade sitt vapen.

Sköt på 20 centimeters avstånd

– Jag skrek åt de andra att de gick åt helvete och så sparkade jag så mycket jag kunde mot vildsvinet. Sedan fick jag tag i geväret och fick på tre smällar mot huvudet på honom, berättar Anders.

Han låg på rygg och sköt skotten och det var uppskattningsvis 20 centimeter mellan pipmynningen och vildsvinets huvud.

– Den ramlade precis framför fötterna på mig, konstaterar Anders.

Vildsvinet sprättade upp båda benen på Anders i attacken. I ena benet är såret efter en bete 30-40 centimeter, i det andra benet är såret 60-70 centimeter och löper ända upp till ljumsken.

Anders blödde krafigt.

– När jag kände hur det rann blod i byxorna skrek jag åt kompisarna, att nu djävlar är det bråttom.

Räddad med livremmar

De två andra jägarna tog två livremmar och drog åt så hårt de förmådde längst upp i ljumskarna.

– Hade de inte snört åt med livremmarna så hade jag inte varit här idag, säger Anders.

Han fick vänta 20-30 minuter på räddningspersonal. Ambulanssjukvårdare från Skaraborgs sjukhus i Skövde landade med helikopter på en farbar väg 150 meter bort och Anders kunde bäras på bår till vägen.

På sjukhuset fick läkarna ge Anders sex påsar blod.

– Om jaktkompisarna inte varit i närheten eller om det dröjt med räddningspersonalen, så hade det varit slut, säger Anders.

Slutar inte med vildsvinsjakt

Såren är på väg att läka. Ännu så länge är ena benet fortfarande ordentligt svullet, men Anders hyser förhoppningar om att få komma hem snart, kanske till helgen.

Trots det inträffade kommer han även i fortsättningen att jaga vildsvin.

– Man måste vara på sin vakt, men är olyckan framme så är det inte mycket att göra. Jag kommer att vara mer försiktig i framtiden, säger Anders Ahlqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser