Vildsvinsattacken höll på att kosta Anders livet | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan eftersök
Anders Lindqvist vårdas på sjukhuset i Skövde sedan han attackerats av en 150-kilos vildsvinsgalt. Foto: Privat
Vildsvinsattacken höll på att kosta Anders livet
Skövde (JJ) Det våldsamma mötet med vildsvinet kunde ha kostat 54-årige Anders Ahlqvist livet. – Hade inte jaktkompisarna snört åt med livremmar uppe i ljumskarna, så hade jag inte varit här idag, berättar han från sjukhussängen.
Det var den 24 november som jaktlaget i Velinga söder om Tidaholm var ute på vildsvinsjakt. En passkytt hade skjutit på ett vildsvin och Anders Ahlqvist såg så mycket blod att han trodde att vildsvinet lagt sig och dött. Han gick ett 60-tal meter före en annan jägare och hundföraren in i risigt och tätt buskage och följde spåren efter den 150 kilo tunga vildsvinsgalten. – Det var mycket blod och hunden stod och skällde längre in i buskaget, så jag tänkte att det här är inga bekymmer. Men när jag tog ett steg åt sidan stod han plötsligt mitt framför mig, berättar Anders. Galten gick till attack, körde in huvudet mellan benen på Anders och välte honom så att han tappade sitt vapen.

Sköt på 20 centimeters avstånd

– Jag skrek åt de andra att de gick åt helvete och så sparkade jag så mycket jag kunde mot vildsvinet. Sedan fick jag tag i geväret och fick på tre smällar mot huvudet på honom, berättar Anders. Han låg på rygg och sköt skotten och det var uppskattningsvis 20 centimeter mellan pipmynningen och vildsvinets huvud. – Den ramlade precis framför fötterna på mig, konstaterar Anders. Vildsvinet sprättade upp båda benen på Anders i attacken. I ena benet är såret efter en bete 30-40 centimeter, i det andra benet är såret 60-70 centimeter och löper ända upp till ljumsken. Anders blödde krafigt. – När jag kände hur det rann blod i byxorna skrek jag åt kompisarna, att nu djävlar är det bråttom.

Räddad med livremmar

De två andra jägarna tog två livremmar och drog åt så hårt de förmådde längst upp i ljumskarna. – Hade de inte snört åt med livremmarna så hade jag inte varit här idag, säger Anders. Han fick vänta 20-30 minuter på räddningspersonal. Ambulanssjukvårdare från Skaraborgs sjukhus i Skövde landade med helikopter på en farbar väg 150 meter bort och Anders kunde bäras på bår till vägen. På sjukhuset fick läkarna ge Anders sex påsar blod. – Om jaktkompisarna inte varit i närheten eller om det dröjt med räddningspersonalen, så hade det varit slut, säger Anders.

Slutar inte med vildsvinsjakt

Såren är på väg att läka. Ännu så länge är ena benet fortfarande ordentligt svullet, men Anders hyser förhoppningar om att få komma hem snart, kanske till helgen. Trots det inträffade kommer han även i fortsättningen att jaga vildsvin. – Man måste vara på sin vakt, men är olyckan framme så är det inte mycket att göra. Jag kommer att vara mer försiktig i framtiden, säger Anders Ahlqvist.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!