Vildsvinsattacken höll på att kosta Anders livet

Skövde (JJ) Det våldsamma mötet med vildsvinet kunde ha kostat 54-årige Anders Ahlqvist livet. – Hade inte jaktkompisarna snört åt med livremmar uppe i ljumskarna, så hade jag inte varit här idag, berättar han från sjukhussängen.

Anders Lindqvist vårdas på sjukhuset i Skövde sedan han attackerats av en 150-kilos vildsvinsgalt. Foto: Privat

Det var den 24 november som jaktlaget i Velinga söder om Tidaholm var ute på vildsvinsjakt. En passkytt hade skjutit på ett vildsvin och Anders Ahlqvist såg så mycket blod att han trodde att vildsvinet lagt sig och dött.

Han gick ett 60-tal meter före en annan jägare och hundföraren in i risigt och tätt buskage och följde spåren efter den 150 kilo tunga vildsvinsgalten.

– Det var mycket blod och hunden stod och skällde längre in i buskaget, så jag tänkte att det här är inga bekymmer. Men när jag tog ett steg åt sidan stod han plötsligt mitt framför mig, berättar Anders.

Galten gick till attack, körde in huvudet mellan benen på Anders och välte honom så att han tappade sitt vapen.

Sköt på 20 centimeters avstånd

– Jag skrek åt de andra att de gick åt helvete och så sparkade jag så mycket jag kunde mot vildsvinet. Sedan fick jag tag i geväret och fick på tre smällar mot huvudet på honom, berättar Anders.

Han låg på rygg och sköt skotten och det var uppskattningsvis 20 centimeter mellan pipmynningen och vildsvinets huvud.

– Den ramlade precis framför fötterna på mig, konstaterar Anders.

Vildsvinet sprättade upp båda benen på Anders i attacken. I ena benet är såret efter en bete 30-40 centimeter, i det andra benet är såret 60-70 centimeter och löper ända upp till ljumsken.

Anders blödde krafigt.

– När jag kände hur det rann blod i byxorna skrek jag åt kompisarna, att nu djävlar är det bråttom.

Räddad med livremmar

De två andra jägarna tog två livremmar och drog åt så hårt de förmådde längst upp i ljumskarna.

– Hade de inte snört åt med livremmarna så hade jag inte varit här idag, säger Anders.

Han fick vänta 20-30 minuter på räddningspersonal. Ambulanssjukvårdare från Skaraborgs sjukhus i Skövde landade med helikopter på en farbar väg 150 meter bort och Anders kunde bäras på bår till vägen.

På sjukhuset fick läkarna ge Anders sex påsar blod.

– Om jaktkompisarna inte varit i närheten eller om det dröjt med räddningspersonalen, så hade det varit slut, säger Anders.

Slutar inte med vildsvinsjakt

Såren är på väg att läka. Ännu så länge är ena benet fortfarande ordentligt svullet, men Anders hyser förhoppningar om att få komma hem snart, kanske till helgen.

Trots det inträffade kommer han även i fortsättningen att jaga vildsvin.

– Man måste vara på sin vakt, men är olyckan framme så är det inte mycket att göra. Jag kommer att vara mer försiktig i framtiden, säger Anders Ahlqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser