Jaktnyheter

Vildsvin dödade jakthund och attackerade fyra jägare

Jonas Ekwall förlorade sin alpenländer dachsbracke vildsvinsgalten. Bilden är tagen medan hunden levde. Till vänster galten som kunde skjutas till sist. Foto: Privat

En vildsvinsgalt dödade en alpenländer dachsbracke och attackerade fyra jägare i Ljungby i söndags.
– Jag hade inte en chans, berättar Jonas Ekwall, som fick sin hund dödad och nu vårdas på Ljungby lasarett.

Jonas Ekwall och hans jaktkompisar jagade mellan Odensjö och Åsen i Ljungby kommun. Klockan var vid 07.30-tiden när man först släppte en gråhund och en jämte.

Det gick ut en liten flock med vildsvin från såten och dem släppte Jonas sin 8,5-åriga alpenländer dachsbracke Burgi på.

– Hon tog upp 700-800 meter bort och det gick i gångstånd och drev ett par kilometer. Det gick in i ett område där det ligger vindfällen efter stormen Gudrun och som är naturreservat, berättar Jonas från sjukhussängen i Ljungby.

Jakt är inte tillåten i reservatet och Jonas gick in i området för att koppla Burgi. Han ställde sig på en rotvälta och hörde hundens ståndskall men såg inget vildsvin.

”Såg bara ett stort gap”

– Jag hoppade ned från rotvältan och då kom grisen plötsligt ut fem meter ifrån mig. Sedan såg jag bara ett stort gap. Den slog omkull mig och började hugga i låret. Jag skrek, sparkade och slog och då tror jag att Burgi högg vildsvinet i röven. Det sista jag såg var att hunden flög som en vante i luften, berättar Jonas.

Hund och vildsvin försvann i skogen och Jonas kunde själv ta sig ut till närmaste väg. Där ringde jaktkompisarna efter en ambulans.

Vildsvinets betar hade penetrerat hans vänstra ben med ett hål på insidan av låret och två hål på utsidan.

– På akuten fick jag SMS där jaktkompisarna berättade att de hittat Burgi död. Vildsvinet låg och vaktade hunden. Tre jägare till blev attackerade och en av dem fick åka till lasarettet och röntga knäet. Till slut var den en som lyckades avliva vildsvinet – han fick in ett skott bakom örat på den, berättar Jonas.

Sörjer sin hund

När intervjun görs väntar Jonas på att läkarna ska söva honom och göra rent såren i benet. Han sörjer sin jakthund.

– Enda trösten är att hon dog när hon gjorde det hon var bäst på. Hon skällde in i det sista och det känns bra på ett sätt. Jag har inte sett henne själv sedan hon dog. Men hon hade tydligen ett djup snitt in i buken, säger Jonas.

Själv hade han inte en chans att avvärja attacken från vildsvinet när det kom rusande emot honom.

– Vi såg varandra på fem meters avstånd och den var över mig på någon sekund, säger Jonas.

Vildsvinet som attackerade var en galt på mellan 100 och 120 kilo.