Jaktnyheter

Värmländsk skyddsjaktsledare: ”Viktigt att skjuta rätt varg”

Det är den varg som i alla fall tidigare var alfahane i Stora Börreviret som jägarna inriktar sig på. Bild: Gettyimages och Google maps
– Det är viktigt att vara selektiv och skjuta rätt varg. Annars är uppdraget ogjort. Det säger mannen som leder skyddsjakten på en varg i Stora Börreviret i Värmland.
Det var för snart två veckor sedan som alla 19 fåren i en besättning i Årjängs kommun dödades av varg. Den tog sig in i hagen trots att fårägarna hade fullgott stängsel, vilket Jaktjournalen berättat om bland annat här. Det var den tredje attacken sedan i april och länsstyrelsen i Värmland fattade på eget initiativ beslut om skyddsjakt. Ett tiotal lokala jägare försöker nu hjälpa djurägarna att få bort vargen.

”Försäljning eller slakt”

– De som drabbades senast är inte jägare utan fårfarmare, som rensat upp gammal betesmark och gjort i ordning för fåren. Nu får de fått börja avveckla eftersom det inte kan ha djuren inne – de har inte foder för det. Det blir försäljning eller slakt och djurägarna är väldigt ledsna. Det är en dröm som gått åt helvete för dem. Vi har inte världens bästa arbetsmarknad och då ger lite får extrapengar och en möjlighet att bo kvar, säger jaktledaren till Jaktjournalen. Han uppskattar jaktområdet vara kring 8.000-10.000 hektar stort. Bara att hitta vargen är ett tufft jobb när spårningsförhållandena är svåra. – Vi är tio jägare och två icke jägare som försöker hålla koll på spårstämplar och avföring som dyker upp. Kommer det lite regn kan det gå att se spår, men annars är det här en svår tid på året, säger jaktledaren.

Utstött alfahane?

Det var den varg som åtminstone tidigare varit alfahane i Stora Börreviret som dödade fåren vid den senaste attacken. Han lämnade sitt DNA i hagen. – Det finns en gruppering med tre vargar till i området, men den här gamle hanen går helt ensam och verkar ha gjort det under säkert ett år. Jag vet inte om han blivit utkonkurrerad och utstött ur gruppen, säger jaktledaren. Planen för jakten är nu att försöka lokalisera var vargen håller hus. Sedan finns alternativa jaktmetoder. Jägarna har tillgång till både hundar som spårar i band och löshundar.

”Vakjakt är det bästa”

– Om det inte är för varmt är det kanske möjligt att släppa hundar. Annars finns också möjligheten till ett gammalt hederligt vargskall, alltså folkdrev. Men vakjakt är det bästa, för då har vi möjlighet att vara selektiva. Man får tycka vad man vill om varg, men skjuter vi fel varg så är jakten ogjord och vi har kvar den individ som ger sig på djur. Vi koncentrerar oss på ensamma vargar, säger jaktledaren. Skyddsjakten får pågå månaden ut.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21