Annons
Vargvalpar kan vara på gång i nytt revir i Jönköpings län - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
12 månader sedan vargvalpar
En löpande vargtik och det som tros vara en varghane har spårats mellan Dumme mosse och sjön Stråken. Bild: Gettyimages och Eniro, montage
Vargvalpar kan vara på gång i nytt revir i Jönköpings län

Det finns starka indikationer på att ett nytt vargrevir har etablerats i Jönköpings län. Och det kan bli valpar i vår - tiken löper nämligen.

– Vi har vid två tillfällen under januari spårat två vargar mellan Dumme mosse och sjön Stråken. De revirmarkerar och vi har hittat lite löpblod i tikens spår, berättar Linda Andersson, rovdjurshandläggare och inventeringsansvarig vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Tiken kommer från reviret Tönsen 1 i Gävleborg. Hanens identitet är hittills okänd, men det finns ytterligare DNA-prover inlämnade och de ska ge svar på vem han är.

Om vargarnas hittillsvarande position står sig kommer reviret att ligga granne med Brängenreviret där två kullsyskon från Tiveden bildat revir.

Kritisk jägarbas

Tiveden är reviret som samhället skapade när två vargar transporterades dit från Norrbotten vårvintern 2013. Det har i vinter spårats fem respektive sju vargar i Brängen.

Gunnar Lindblad är ordförande i Svenska Jägareförbundet i Jönköping och han gillar inte hur vargstammen utvecklas i länet.

– Vi vill inte ha några vargar överhuvudtaget – vi har inget behov av dem. De ställer bara till problem för landsbygden, för djurägare och för oss jägare som jagar med löshund. Det är mest storstadsborna som vill ha dem, så då kan de väl vara där, säger Gunnar Lindblad till Jaktjournalen.

Han efterlyser att Regeringen agerar för att få ned storleken på den svenska vargstammen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!