Vargen i Hedemora skjuten – hane i dåligt skick

Hedemora (JJ) Den närgångna varg som härjat i byarna strax söder om Hedmora är skjuten. Det visade sig vara ett svårt sjukt djur.

Skabbvargen i Hedemora dog av ett bra jaktskott. Foto: Privat

Vargen har agerat uppseendeväckande oskyggt. Den dödade en sällskapshund inne på en gårdsplan, lade ifrån sig bytet något hundratal med från gården och gick sedan in i familjens stall.

Den dödade tre får och jagade hästar i en hage och dök upp på bara fem meters avstånd från barn på en gård.

Vargen visade sig också ha en rutten tand.

Flera eftersöksekipage

Länsstyrelsen utfärdade skyddsjakt i fredags eftermiddag. Redan på lördag morgon kom den ut alldeles i närheten av gården där den dödat får. En skyddsjägare fick den inom skotthåll och sköt.

Vargen blev inte kvar på platsen och i den torra väderleken misslyckades två eftersöksekipage.

– Eventuellt tog de första hundarna inspåret Det är inte heller säkert att man var exakt på skottplatsen – det är svårt att bedöma när det är på en öppen åker, säger länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson.

Till söndagsmorgonen hittade jägarna en blodfläck på åkern och ett tredje eftersöksekipage tog sig an spårningen. Vargen hade gått undan cirka 200 meter och dött.

– Den är träffad med ett bra skott, konstaterar Bert Eriksson.

Skabb och infektion

Vargen visade sig vara en hane i mycket dålig kondition.

– Den är helt skabbig och har en infektion i höger baklår. Den är alldeles gul där, berättar jaktledaren.

Ett tiotal personer blev tidigare i veckan vittne till två vargar som intresserade sig för hästar i en hage.

Eftersöksjägarna har dock bara haft kontakt med den sjuka varg som fällts.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼