Jaktnyheter

Vargen i Hedemora skjuten – hane i dåligt skick

Skabbvargen i Hedemora dog av ett bra jaktskott. Foto: Privat
Hedemora (JJ) Den närgångna varg som härjat i byarna strax söder om Hedmora är skjuten. Det visade sig vara ett svårt sjukt djur.
Vargen har agerat uppseendeväckande oskyggt. Den dödade en sällskapshund inne på en gårdsplan, lade ifrån sig bytet något hundratal med från gården och gick sedan in i familjens stall. Den dödade tre får och jagade hästar i en hage och dök upp på bara fem meters avstånd från barn på en gård.

Vargen visade sig också ha en rutten tand.

Flera eftersöksekipage

Länsstyrelsen utfärdade skyddsjakt i fredags eftermiddag. Redan på lördag morgon kom den ut alldeles i närheten av gården där den dödat får. En skyddsjägare fick den inom skotthåll och sköt. Vargen blev inte kvar på platsen och i den torra väderleken misslyckades två eftersöksekipage. – Eventuellt tog de första hundarna inspåret Det är inte heller säkert att man var exakt på skottplatsen – det är svårt att bedöma när det är på en öppen åker, säger länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson. Till söndagsmorgonen hittade jägarna en blodfläck på åkern och ett tredje eftersöksekipage tog sig an spårningen. Vargen hade gått undan cirka 200 meter och dött. – Den är träffad med ett bra skott, konstaterar Bert Eriksson.

Skabb och infektion

Vargen visade sig vara en hane i mycket dålig kondition. – Den är helt skabbig och har en infektion i höger baklår. Den är alldeles gul där, berättar jaktledaren. Ett tiotal personer blev tidigare i veckan vittne till två vargar som intresserade sig för hästar i en hage. Eftersöksjägarna har dock bara haft kontakt med den sjuka varg som fällts.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21