Annons
Vårgårda kan få nytt vargrevir - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan Rovdjursförvaltning
Vargen som rev fem får i Vårgårda i mitten av maj, kan ha bestämt sig för att stanna – och bilda ett nytt vargrevir. Foto: Gettyimages
Vårgårda kan få nytt vargrevir
Vargen som dödade fem får i maj är en av de två Sjundabröderna

Ett nytt vargrevir kan vara på väg att bildas i trakten kring Vårgårda.

DNA-prover visar att den varg som i mitten av maj dödade fem får i Vårgårda är en varghanne som uppehållit så länge i området att den åtminstone måste betraktas som tillfälligt stationär.

En av Sjundavargarna

Den aktuella vargen har visat sig vara en av de två så kallade Sjundavargarna – två vargbröder som första gången siktades i Vårgårdatrakten för lite drygt sex månader sedan.

Medan den ena varghannen nu verkar ha lämnat området, har den andre valt att stanna kvar. Att vargen stannat så länge på ett och samma ställe talar starkt emot att det rör sig om en vanlig vandringsvarg.

Inväntar en vargtik

Istället misstänks vargen som rev de fem fåren i Vårgårda ha bestämt sig för att stanna i området, sannolikt för att vänta in en lämplig vargtik att bilda ett nytt vargrevir, och en ny vargflock, med.

– Ja, det är vad man måste fundera på när ett djur uppehåller sig så här länge i ett och samma område. Jag tycker man snart borde betrakta en sådan här individ som tillfälligt stationär, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!