Jaktnyheter

Varg eller hund? Tredje attacken mot får på kort tid på Orust

En tredje attack på kort tid mot fårbesättningar har inträffat på Orust. I helgen dödades får på en gårde i Tegneby.

Varg eller hund? Det är frågan på Orust sedan ytterligare får dödats på en gård nära Tegneby. Om DNA-proverna visar varg öppnar länsstyrelsens handläggare, Nelly Grönberg, för att det kan bli fråga om skyddsjakt.

"}}

Sju får dödades i en attack mot en fårbesättningen cirka tre kilometer från Tegneby natten mot söndagen. Det är samma gård där 13 får dödades 5 juli och länsstyrelsens besiktningsman drog slutsatsen att hund stod bakom angreppet.

Däremellan inträffade i en attack natten mellan onsdagen och torsdagen förra veckan i trakterna av Stillingsön. Fem får strök med och enligt besiktningsmannen var skadorna på fåren orsakade av varg.

Det är 17-18 kilometer mellan de drabbade gårdarna.

Skyddsjakt?

Skadorna på fåren och spår i lera på fåren vid helgens attack nära Tegneby gör länsstyrelsens personal förvirrad.

– Om det är skador efter varg, så gör den här vargen annorlunda än andra vargar. Vi har också följt en löpa av stora tassavtryck över lera, men steglängden är inte typisk för varg. Samtidigt har ägare av stora hundar på Orust hört av sig och försäkrat att de haft kolla på sina hundar, säger rovdjurshandläggare Nelly Grönberg.

Om DNA-proven ger träff och visar att det är varg som dödat fåren nära Tegneby, är Nelly Grönberg öppen för att det kan bli frågan om skyddsjakt.

– Vi är förberedda på ett sådant besked och då kan det vara lämpligt med skyddsjakt. Det avgör inte jag utan chefer på länsstyrelsen, men diskussionen kommer att starta idag, säger Nelly Grönberg.