Jaktnyheter

Utländska jägare lämnade hundar på fjället

Utländska jägare lämnade hundar på fjället. Arkivbild: Per Jonson

Två hundar som lämnats på fjället av utländska jägare har räddats av lokala jägare. Efter ett snabbt infångande började jakten på ägaren.

–  Det kändes inte bra i kroppen att lämna igen hunden”, säger Erika Tano till Piteå Tidningen.

Erika var på väg ner från fjället vid Ritsem när hon mötte en ung engelsk setter som såg vilsen ut. Den saknade både pejl och eller jakttäcke. Endast ett litet snöre med ett telefonnummer fanns runt halsen.

– Jag förstod ganska fort att det var de utländska jägarna som flög helikopter på morgonen som lämnat den. Jag kontaktade piloten som bekräftade att hunden flugit med ut, men inte åkt med hem. Han kände igen den på en bild

Hittade ägaren

Hon ringde numret och fick tag på den utländske jägaren som då redan befann sig på ett hotell fem mil bort. När ägaren dök upp lastade denne snabbt hunden i en skåpbil och placerade hunden i en av flera burar.

–  Det gick fort men jag hann räkna sex burar i bakre utrymmet med minst tre hundar i varje bur. Djurhållningen är inte okej någonstans. Jag skällde ut honom om att de enligt lag inte bara kan lämna hundar så där, och han hade en massa förklaringar som jag inte köpte. Först påstod han att hunden smitit ut ur buren från bilen, men ändrade sig sedan och erkände att den följt med i helikoptern

–  Jag blev bara så förbannad över hur man kan göra så. Det var tre timmar ljus kvar på dagen och de hade bara stuckit. Hade min bästa vän försvunnit hade jag sökt tills ögonen blödde och skosulorna var slut, säger hon, till Piteå Tidningen.

Inte första gången

Det är inte första gången något liknande händer. För ett par veckor sedan hände nämligen en liknande grej i trakten av Kvikkjokk.

När en jägare där satt och lockade älg kom en frusen och hungrig hund fram till honom. Ägaren hittades sedan på fjällstationen i Kivikkjokk.

–  Jag har ingen aning om hur länge hunden varit ensam, troligtvis hade de flugit ut för att jaga och sedan lämnat kvar hunden. Det var lite svårt att kommunicera då vi inte riktigt förstod varandra. Men klart är iallafall att han inte var ute i skogen och letade sin hund, säger jägaren. Som vill vara anonym till Piteå Tidningen.