Annons
Utbrott i väst och öst - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 veckor sedan fågelinfluensa
Ett stort utbrott hos tordmule på Karlsöarna utanför Gotland oroar SVA. Foto: Gettyimages
Utbrott i väst och öst
Nu kan den nya fågelinfluensan spridas över landet

Sommarens torra och varma väderlek brukar sätta stopp för fågelinfluensan. Men den variant som grasserar sedan i fjol verkar överleva det mesta. Just nu pågår två stora utbrott – på Västkusten och på Gotland. Därifrån är risken stor att sjukdomen sprids vidare över landet.

Efter att Sverige i fjol drabbades hårt av fågelinfluensan hoppades många att problemen äntligen var över.

Spridit sig från havet

Men så är inte fallet. Ett stort utbrott av fågelinfluensa bland Västkustens tärnor och havssulor, som man hoppades skulle ebba ut innan smittan nådde landlevande fåglar, har istället spridit sig till gäss och svanar i bland annat Uddevalla.

På Karlsöarna utanför Gotland har smittan även tagit sig in i de stora kolonierna med sillgrisslor och tordmule.

Kan spridas till tamfåglar

På Västkusten ser fågelinfluensan ut att vara på väg att klinga av, för den här gången. Men på Karlsöarna och Gotland förvärras smittläget fortfarande.

– När det gäller Gotland är det svårt att säga hur det slutar. Det är stora kolonier med många fåglar som smittan tagit sig in i. Så det är svårt att sia om hur länge utbrottet kommer att hålla på, säger Caroline Bröjer, biträdande statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt – SVA.

– Att smittan tagit sig in bland exempelvis gässen är bekymmersamt. Gässen tar sig ju upp på land och kan därmed ta sig nära tamfåglar. Att vi har något som ovanligt som ett influensautbrott mitt i sommaren innebär också ökad risk för spridning till andra delar av landet och till andra fågelarter då fåglarna börjar röra på sig mot slutet av sommaren, fortsätter hon.

Rör inte döda fåglar

För att minska risken för spridning till tamfåglar betonar Caroline Bröjer vikten av god hygien i miljöer där man kommer i kontakt med tama fjäderfän. Särskilt viktigt är det att man rengör sina skor och byter kläder, om man löpt risk att komma i kontakt med vilda fåglar och deras avföring.

Den som påträffar döda fåglar uppmanas att undvika direktkontakt med dem. Fynden bör istället dokumenteras och rapporteras in till SVA.

Två rävar smittade

Årets influensavariant smittar inte människor. Men två rävar har visat sig vara infekterade av viruset och längs Västkusten har rapporter om ett stort antal döda sälkutar kommit in till SVA.

Sälungarna kan visserligen ha dött av naturliga orsaker.

– Men vi har tagit in några stycken för obduktion och provtagning, för säkerhet skull, säger Caroline Bröjer.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!