Annons
Trycker på om rejäl vargjakt i Dalarna i vinter | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Dalarna
Jägareförbundet vill att Dalarnas landshövding, Ylva Thörn, griper in och agerar för ordentlig vargjakt i vinter. Foto: Gettyimages
Trycker på om rejäl vargjakt i Dalarna i vinter
Svenska Jägareförbundet trycker på om rejäl vargjakt i vinter i Dalarna. I ett öppet brev vädjar förbundsordförande Tobjörn Larsson och Jägareförbundets Dalaordförande Ulf Berg till landshövding Ylva Thörn att agera.
Det öppna brevet är publicerat på debattplats i pappersupplagan av Dalarnas Tidningar, DT. ”Vargsituationen i Mellansverige är ohållbar. Möjligheten till jakt med lös hund hotas av att jakthundar skadas eller dödas, att avkastningen från viltstammar minskar och att skyddsjakt på vargar som dödar hundar sällan tillåts. Det är mot den bakgrunden Svenska Jägareförbundet uppmanar dig som landshövding och ordförande i Viltförvaltningsdelegationen att med kraft verka för att ett så stort antal vargar som möjligt får fällas 2021”, skriver Torbjörn Larsson och Ulf Berg. De framhåller att Riksdagen 2013 beslutade att målet för vargstammen skulle vara 170 till 270 individer, men att Naturvårdsverket istället beslutat att målet ska vara minst 300 vargar.

”Fördubblat målet”

”Samtidigt anger Naturvårdsverket i sitt uppdrag till SLU att beräkningarna av möjligt uttag ska utgå från att stammen ska ligga kvar på dagens nivå 365 vargar alternativt öka med 5 eller 10 procent. Att minska stammen finns överhuvudtaget inte med som ett alternativ i forskarnas beräkningar. I praktiken har Naturvårdsverket därmed fördubblat målet för vargstammen i förhållande till det mål som Riksdagen angav som möjligt”, skriver Berg och Larsson. De vädjar nu till landshövding Ylva Thörn att agera i Viltförvaltningsdelegationen och driva igenom vargjakt som minskar koncentrationerna av varg.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!