Jaktnyheter

Tillbakavisar miljöpartists syn på förändringen av viltvårdsfonden

Förslaget om Viltvårdsfonden och allmänna uppdraget ska inte göra det sämre för jägare, lovar socialdemokratiska politikerna Isak From och Hanna Westerén. Foto: Gettyimages och riksdagen, montage

Två socialdemokratiska riksdagspolitiker tillbakavisar i en debattartikel det miljöpartisten Rebecka Le Moine skrivit på sociala medier om viltvårdsfondens förändring. Förändringen är enligt Socialdemokraterna ingen försämring för jägarna.

"}}

Det är en i debattartikel publicerad i tidningen Svensk Jakt som socialdemokraterna Hanna Westerén och Isak From menar att diskussionerna om viltvårdsfonden innehåller flera missförstånd.

Bland annat går till de till angrepp på miljöpartister som de menar dragit helt felaktiga slutsatser.

”Det finns Miljöpartister som vinklar regeringsbeslutet till att handla om att det ska skada jägarorganisationernas möjligheter att leda jakten och viltvårdsarbetet och samtidigt gynna den del av miljörörelsen som vill freda och bevara vilda djur.

Vi Socialdemokrater vill vara tydliga med att detta är både en olycklig och felaktig konklusion som skapar oro hos vissa grupper, och falska förhoppningar hos andra”, skriver From och Westerén.

På Facebook skrev miljöpartisten Rebecka Le Moine förra veckan ett inlägg om beslutet kring viltvårdsfonden:

”Detta är något som vi i Miljöpartiet har drivit hårt för att förändra, ofta har socialdemokraterna satt klackarna i backen och vägrat. Men nu äntligen har vi nått en överenskommelse! Naturvårdsverket kommer att ansvara för vissa delar av uppdraget. Ideella organisationer kommer kunna söka medel, alltså inte bara jägarförbundet. Detta beslut innebär en förändring av ett över åttio år (!) gammalt tradition om hur medel ur viltvårdsfonden fördelas”, skrev Le Moine.