Jaktnyheter

SVT direktsänder ”Den stora älgvandringen” i år också

SVT-satsningen Den stora Älgvandringen nådde uppemot fem miljoner streamade timmar i fjol på SVT Play. I år vill SVT göra om succén. Foto: Gettyimages och skärmdump från SVT. Fotomontage
Förra årets dygnet runt-sändningar med vandringsälgar i Västernorrland blev en succé som SVT nu bestämt sig för att göra om i år. Även i andra länder finns intresse för att se de direktsända älgarna.
Hundratals älgar vandrar under vårkanten förbi Kullaberg utanför Junsele. De går samma väg som älgar gjort i tusentals år. Förra året direktsände SVT Umeå älgvandringen mellan 15 april och 3 maj och det blev en formidabel tittarsuccé. – Det var nästan upp emot fem miljoner streamade timmar på SVT Play. Jag tror inte SVT Play har varit med om det tidigare, säger Johan Erhag, projektledare från SVT Umeå, till SVT Västernorrland.

Utländskt intresse

SVT har kontakt med utländska TV-bolag som också vill erbjuda älgvandringen för sin publik. Intresse finns i Finland, Norge, Danmark Tyskland och Japan och det kan bli en internationell sändning också. – Tyskarna har vi haft kontakt med, så där får vi se vad vi kan hitta på, det vore ju fantastisk roligt, säger Johan Erhag till SVT Västernorrland. Även i år planeras sändningen pågå mellan 15 april och 3 maj, med möjlighet till förlängning. Två SVT-anställda ska sköta hela sändningen med 20 robotkameror, fem-sex fasta kameror och en fotograf som filmar.