Svårt skadad varg får avlivas

En svårt skadad vargtik som observerats i Älvkarlby kommun får skjutas. Det skriver Länsstyrelsen i Uppsala län på sin hemsida.

Vargen har fotats av länsstyrelsens viltkameror vid två tillfällen. Foto: Länsstyrelsen

De senaste veckorna har Länsstyrelsen vid ett flertal tillfällen fått rapporter om en skadad varg inom Glamsenreviret i Älvkarleby kommun. Rapporterna har gjort gällande att en varg har rört sig i området med stora problem att röra bakkroppen.

På länsstyrelsens viltkamera i området har en varg fastnat på bild vid två tillfällen, den första och tredje november, och har då haft en onormal hållning och vad som verkar vara en oförmåga att använda bakbenen.

Länsstyrelsen besökte nyligen området och konstaterade spår av en varg där sannolikt båda bakbenen släpar i marken och inte används.

– Vi vet inte hur den har blivit skadad men Länsstyrelsens bedömning är att vargen är i ett sånt tillstånd att den kan avlivas med stöd av paragraf 40 c i jaktförordningen, av djurskyddsskäl, om den anträffas. Det är givetvis viktigt att veta att det är just den skadade vargen som sannolikt är förlamad i bakbenen man har anträffat. Den är så skadad att den inte kan skaffa mat på egen hand och lider. Som vi ser det finns det ingen annan lösning, och vi vill gärna förkorta lidandet så mycket som möjligt säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kan man lita på Äbin?

Det finns många frågor och vissa tveksamheter kring Älgbetesinventeringen, Äbin. Metoden används som underlag för älgförvaltningsplanerna, men är hur går den till – och framförallt: Är resultaten tillförlitliga och användbara i viltförvaltningen?

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.
ANNONS ▼

Annonser