Svårt skadad varg får avlivas

En svårt skadad vargtik som observerats i Älvkarlby kommun får skjutas. Det skriver Länsstyrelsen i Uppsala län på sin hemsida.

Vargen har fotats av länsstyrelsens viltkameror vid två tillfällen. Foto: Länsstyrelsen

De senaste veckorna har Länsstyrelsen vid ett flertal tillfällen fått rapporter om en skadad varg inom Glamsenreviret i Älvkarleby kommun. Rapporterna har gjort gällande att en varg har rört sig i området med stora problem att röra bakkroppen.

På länsstyrelsens viltkamera i området har en varg fastnat på bild vid två tillfällen, den första och tredje november, och har då haft en onormal hållning och vad som verkar vara en oförmåga att använda bakbenen.

Länsstyrelsen besökte nyligen området och konstaterade spår av en varg där sannolikt båda bakbenen släpar i marken och inte används.

– Vi vet inte hur den har blivit skadad men Länsstyrelsens bedömning är att vargen är i ett sånt tillstånd att den kan avlivas med stöd av paragraf 40 c i jaktförordningen, av djurskyddsskäl, om den anträffas. Det är givetvis viktigt att veta att det är just den skadade vargen som sannolikt är förlamad i bakbenen man har anträffat. Den är så skadad att den inte kan skaffa mat på egen hand och lider. Som vi ser det finns det ingen annan lösning, och vi vill gärna förkorta lidandet så mycket som möjligt säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼