Smittsam CWD kan inte uteslutas i Arjeplog

Nu är det tredje fallet av CWD hos älg konstaterad i Arjeplog. Personalen på Statens veterinärmedicinska anstalt kan inte utesluta att det rör sig om en smittsam variant av sjukdomen.

Det tredje fallet av CWD hos älg i Arjeplog är nu konstaterat. Foto: Gettyimages

Piteå-Tidningen rapporterar i sin pappersupplaga att även det andra provet som togs på älgen, som sköts under årets älgjakt, visar CWD.

– Vad gäller frågan om vad fallen på de älgar som hittills påvisats ha CWD beror på, eller om de är smittsamma, så kvarstår den osäkerhet som tidigare meddelats. Det är för tidigt att utesluta att det kan finnas en smittsamhet, säger Maria Nöremark, epidemiolog på SVA, till Piteå-Tidningen.

De två första älgarna med konstaterad CWD avlivades i Arjeplog i mars respektive maj. De var båda 16 år gamla älgkor. I det senaste och tredje fallet handlar det om en tio år gammal älgko.

SVA skriver om CWD här.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.
ANNONS ▼

Annonser