Smittsam CWD kan inte uteslutas i Arjeplog

Nu är det tredje fallet av CWD hos älg konstaterad i Arjeplog. Personalen på Statens veterinärmedicinska anstalt kan inte utesluta att det rör sig om en smittsam variant av sjukdomen.

Det tredje fallet av CWD hos älg i Arjeplog är nu konstaterat. Foto: Gettyimages

Piteå-Tidningen rapporterar i sin pappersupplaga att även det andra provet som togs på älgen, som sköts under årets älgjakt, visar CWD.

– Vad gäller frågan om vad fallen på de älgar som hittills påvisats ha CWD beror på, eller om de är smittsamma, så kvarstår den osäkerhet som tidigare meddelats. Det är för tidigt att utesluta att det kan finnas en smittsamhet, säger Maria Nöremark, epidemiolog på SVA, till Piteå-Tidningen.

De två första älgarna med konstaterad CWD avlivades i Arjeplog i mars respektive maj. De var båda 16 år gamla älgkor. I det senaste och tredje fallet handlar det om en tio år gammal älgko.

SVA skriver om CWD här.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼