Jaktnyheter

Sköt älg utanför huset – åtalas för stöld

Jägaren vägrade dela med sig av köttet från älgen han skjutit utanför sitt hus. Nu åtalas han för stöld, sedan hans jaktkamrater gjort polisanmälan. Foto: Gettyimages

När jägaren i Piteå sköt en älg utanför sitt hus tog han ensam hand om köttet. Trots att hans mark är en del av ett viltvårdsområde där man solidariskt delar på köttet. Det retade upp grannjägarna, som drog in polisen. Nu har den egennyttiga jägaren åtalats.

"}}

Det var i mitten av november 2021 som jägaren i Piteå sköt en älg på en äng strax utanför sin bostad.

Vägrade dela med sig

Utan att be de övriga jägarna i viltvårdsområdet hans mark tillhör om lov, tog han därefter ensam hand om allt kött på den fällda älgen.

Det skulle han inte ha gjort. Medlem i viltvårdsområdet som fäller en älg måste nämligen solidariskt dela med sig till övriga jägare av bytet. Allt i enlighet med sammanslutningens stadgar, som endast tillåter gemensamhetsjakt.

Men något sådant ville mannen som fällt älgen inte höra talas om. Sedan 20 år tillbaka har han kämpat för att frigöra sin mark från viltvårdsområdet. Trots att han så sent som för ett par år sedan nekades utträde av länsstyrelsen, anser han att älgen han fällt är hans – ingen annans.

Åtalas för stöld

Det har fått resten av markägarna i viltvårdsområdet att surna till, och det rejält. Tillsammans har de polisanmält jägaren.

Nu har mannen åtalats, för stöld alternativt olovligt förfogande.

Bakgrunden till att den motsträvige jägaren vägras att bryta med viltvårdsområdet är att områdets övriga medlemmar befarar att fler medlemmar ska vilja göra detsamma om utträde blir tillåtet.

Att tvinga fram ett utträde går inte. För att utträde ska bli möjligt krävs tillstånd, enligt länsstyrelsen.

Det uppger Piteå-Tidningen (låst artikel).