Annons
Skadad varg stryker runt byn - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Dalarnas län
Vargen är i mycket dåligt skick men jägarna vågar inte avliva den på eget initiativ utan hoppas att länsstyrelsen tar det beslutet. Foto: Privat
Skadad varg stryker runt byn
"Det är djurplågeri!"

Under hösten har en trebent varg setts runt Linghed i Dalarna och i slutet av november fastnade den på bild. Det är en fruktansvärt avmagrad varg som syns på bilden. Jägare i trakten vill att länsstyrelsen agerar och beslutar om skyddsjakt. De vågar inte själva avliva den med stöd av paragraf 40c.

– Det är det inte någon som vågar. Då blir man misstänkt för grovt jaktbrott, får sina jaktvapen beslagtagna och är under utredning i flera år. Hade det varit ett rådjur eller en älg som såg ut och betedde sig så där hade länsstyrelsen beslutat om avlivning direkt, säger en jägare i bygden Jaktjournalen varit i kontakt med.

I lördags jagade en gråhund vargen men hunden kunde kopplas upp. Spåren efter vargen visar att den endast stödjer på tre ben och dessutom blöder. Länsstyrelsen har varit ute och undersökt spåren samt sett bilden på vargen från åtelkameran.

Vargen är sannolikt den samma som påsköts under en skyddsjakt i april och konstaterades träffad, men aldrig återfanns. I slutet av augusti dök den upp igen.

– De verkar inte vilja besluta om skyddsjakt på den själva. När vargen observerades i början av hösten var beskedet att om den klarat sig så pass länge så klarar den nog sig. Men det är mycket stor skillnad för ett skadat rovdjur att få tag på mat under föryngringsperioden än under vintern. Jag tycker det är rent ut sagt djurplågeri, säger jägaren som vill vara anonym.

Enligt Bert Eriksson, naturbevakare på Länsstyrelsen ligger frågan om vargens framtid just nu på länsstyrelsens bord.

– Vi har skickat prover från blodet vi fann i lördags på analys och har sett bilden på vargen. Under morgonens telefonmöte diskuterade vi vad som kan göras. Vi har ett regelverk som måste följas. Imorgon är vår enhetschef tillbaka och då ska vi fortsätta diskutera och titta på vad vi kan göra.

Bert Eriksson nämner också paragraf 40c som ett alternativ men förstår att jägare inte vågar nyttja den på grund av att det rör sig om en varg.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!