Sällskapshund attackerades av varg i trädgården

En liten sällskapshund attackerades av en varg i går kväll. Ägarna bevittnade själva attacken och fick vargen att släppa taget. Händelsen inträffade i Långskog, Västernorrlands län.

En liten sällskapshund attackerades av varg igår men överlevde mirakulöst. Illustration: Hitta.se

Rovdjurshandläggare och naturbevakare Lars Wiklund berättar att den lilla sällskapshunden överlevde attacken och prognosen ser bra ut trots att den fick allvarliga bukskador.

– Jag pratade med hundägaren för en stund sedan och man kan nog säga att hunden hade änglavakt. Ägarna var ute i trädgården och när vargen plötsligt dök upp och tog hunden skrek de allt vad de orkade. Då släppte vargen hunden och försvann iväg, säger Lars.

Enligt Lars har det inkommit en mängd rapporter om vargobsar i ett relativt begränsat område runt Hassela de senaste dagarna.

– Jag tror det rör sig om en ungvarg som är ute och letar revir.

Lars Wiklund rekommenderar nu fårägare samt hund och kattägare att vara extra försiktiga.

– Hundar ska ju inte vara lösa så är års utan uppsikt men även om du släpper ut hunden i trädgården när du är med är det bra att vara vaksam.

Vad händer nu?

– Vi ska gå igenom dokumentationen. Det finns bra bildunderlag och vittnesmål från händelsen i kombination med alla rapporter om vargobsar. Någon skyddsjakt blir däremot inte aktuell i dagsläget. I ett sånt här läge ligger bollen hos Polismyndigheten snarare än länsstyrelsen, säger Lars Wiklund.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼