Polis och räddningstjänst ryckte ut för att rädda par från björn

Ett dramatiskt larm om ett yngre par som jagades av björn i norra Dalarna kom på onsdagseftermiddagen in till SOS Alarm. Mannen och kvinnan fick poliseskort ut ur skogen, men det är oklart om de verkligen hade närkontakt med någon björn.

Vad var det som lät som ett odjur ur en Star Wars-film och utlöste stort pådrag utanför Sollerön på onsdagseftermiddagen? Arkivbild.: Gettyimages

– De var skärrade och mycket rädda, men det har kanske blivit en höna av en fjäder i den här historien, säger Göran Rengärde, som var en av poliserna på plats.

Polisen fick larmet klockan 17.16 på onsdagseftermiddagen. Ett par i 25-årsålden, hemmahörande i Västsverige, var ute i skogen vid Flenberget utanför Sollerön i Mora kommun.

”Lät som odjur i Star Wars-film”

De hade sina två hundar, en siberian husky och en leonberger, med sig och de tittade efter blåbär.

– Det var tät skog och plötsligt hörde de ett konstigt ljud. De beskrev det som ett dovt och argt ljud och det lät som något odjur i en Star Wars-film. De blev mycket rädda och sprang. När de stannade hörde de fortfarande konstiga ljud och fortsatte springa, berättar Göran Rengärde.

Polis och räddningstjänst kommenderas ut och operatören vid SOS Alarm hade oavbruten telefonkontakt med paret. Av polisens händelserapport, som publicerades på onsdagskvällen, framgår det att paret påträffades och fick ta plats i säkerhet i en polisbil klockan 17.53

Fick skjuts av polisen

Göran Rengärde och hans kollegor stötte ihop med mannen och kvinnan på en grusväg och skjutsade paret till deras stuga.

– Det finns björn i området, och kanske var det en björn som låg vid ett slaget byte. Men man funderar också på om det kan ha varit en brunstig älg, eller ett vildsvin, som lät. Paret såg i alla fall ingen björn, men de var mycket rädda och skärrade, berättar Göran Rengärde.

Visste de inte att det är en dålig idé att försöka fly från en björn?
– Jag påpekade för dem att de dessutom sprang i uppförsbacke, där björnen är mycket snabb. Den springer sämre i utförsbacke, säger Göran Rengärde.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼