Jaktnyheter

Per-Eriks gråhund sköts av jägare med termiskt sikte

Per-Erik Karlsson förlorade sin duktiga jakthund i december. Hon blev skjuten på en vildsvinsåtel. Foto: Privat

Per-Erik Karlsson i Högsby fick sin duktiga gråhund skjuten till döds av en utländsk jägare, som hävdar att han såg fel med sitt dyra termiska kikarsikte. Han trodde att han sköt ett vildsvin och åtalas nu.

"}}

Det var vid 14-tiden tisdagen den 21 december 2021 som Per-Erik Karlsson släppte sin sex år gamla gråhund Olga i Högsby i Kalmar län.

Planen var att försöka få tag i vildsvin, men Olga hittade älg och hon gav sig inte i första taget när hon jagade älg.

– Jag såg att hon rörde sig i området och det var ståndskall och gångstånd. Men strax före klockan åtta på kvällen blev hon plötsligt stilla på pejlen. Då förstod jag att någonting hänt, berättar Per-Erik.

Skytten ringde

Han begav sig upp mot området där Olga var och blev då uppringd av en utländsk jägare som berättade han skjutit gråhunden.

Den utländske jägaren, som är i 70-årsåldern, har sagt att han tittade i sitt termiska sikte och trodde att det var ett brunt vildsvin, alltså yngre djur framför honom vid åtelplatsen.

Han sköt och såg att skottet träffade djuret, som försökte hasa från platsen med hjälp av frambenen. Kulan gick rakt igenom båda baklåren på gråhunden Olga.

– Hade jag vetat vad jag vet idag, hade jag inte varit så snäll den kvällen. När man tittar på spåren i pejlen ser man att hon och älgen varit nära åteln en lång stund. Jag har svårt att tro att han inte såg att det var en hund. Med siktet, som kostar 45.000 kronor, måste han ha sett varenda hårstrå på hunden, säger Per-Erik Karlsson.

Den utländske jägaren ska ha skjutit ett skott till, men det träffade aldrig hunden. Den dog av skadorna från den första 308-kulan i baklåren.

Polisen: ”Svårbegripligt”

Avståndet mellan skytten och åtelplatsen var mellan 60 och 80 meter, enligt poliserna som var på plats vid händelsen.

De utredande poliserna skriver i förundersökningen:

”Platsen är väl vårdad med fritt skottfält och utrustningen som misstänkt använt är av mycket hög kvalitet. Termiska siktet som misstänkt använt kan urskilja ansiktsdrag i totalmörker på en människa med samma avstånd som misstänkt uppgav i förhör varit mellan honom och åteln. Det är således svårbegripligt hur misstänkt kunnat tolka en hund för att vara ett vildsvin.”

– Det jag åtalat för är förseelse mot jaktlagen, som säger att människor och egendom inte får utsättas för skada eller fara vid jakt. Det jag tycker går att bevisa är att gärningen är begången av grov oaktsamhet, säger Cecilia Smith, assistentåklagare vid åklagarkammaren i Kalmar.

Vill ha 37.000 kronor

Den misstänkte erkänner att han skjutit hunden, men har i förhören sagt att han var övertygad om att det var ett vildsvin.

Per-Erik Karlsson känner uppgivenhet och befarar att straffet inte kommer att bli kännbart för skytten.

– Det blir lite böter, inget som avskräcker folk från att skjuta. Jag har begärt 37.000 kronor i ersättning för hunden. Hon var jätteduktig och det krävs arbete för att jaga in en hund. På det här sättet går jag miste om flera jaktsäsonger och det är inte säkert att nästa hund jagar överhuvudtaget, säger Per-Erik Karlsson.

Enligt försäkringsbolaget Agria, som yttrat sig i polisutredningen, värderas en jakthund av Olgas typ till 14.500 kronor.

Den danske jägaren går inte med på att betala 37.000 kronor i ersättning för henne.

Ärendet kommer upp till förhandling i Kalmar tingsrätt.

Polisens bild i förundersökningen av gråhunden Olga, som sköts på en vildsvinsåtel.