Jaktnyheter

Nytt vargrevir befaras i Skåne – ”vi lämnar in krav på licensjakt”

Vid ytterligare ett angrepp inom Linderödsreviret blir det snabb skyddsjakt. Bild: Eniro och Gettyimages, montage

Det kan vara ännu ett vargrevir på gång i Skåne och nu agerar Jägareförbundets distriktsavdelning.
- Vi kommer att lämna in ett krav på licensjakt redan i år, säger distriktsordförande Lars Persson till Jaktjournalen.

"}}

Det var förra veckan som en vildsvinsjägare i trakterna mellan Höör och Hässleholm hörde av sig till länsstyrelsen. Hans åtelkamera hade noterat rörelse och tagit en bild i skymningen mot natt.

– Det är två vargar som går ihop på bilden. Det kan vara en indikation på att det är en ny revirbildning på gång. Vi vill vara transparanta med informationen och därför offentliggjorde vi uppgifterna, säger Nils Carlsson, viltförvaltare på länsstyrelsen i Skåne.

Väster om Linderödsreviret

Området ligger cirka fem mil väster om vargreviret på Linderödsåsen – som blev det första i modern tid i Skåne och där det föddes valpar i fjol.

– Om jag får spekulera så tror jag att det är en varg från Linderödsåsen som hittat en partner väster om födelsereviret. När vi hittar DNA vet vi, säger Nils Carlsson.

Miniminivån för varg i det södra förvaltningsrområdet är ett halvt revir med valpar. Trots att det idag finns minst fem revir från Sörmland och söderut är myndigheternas besked att det inte blir licensjakt på varg i södra Sverige i vinter.

Hos Jägareförbundet i länet hörs inga muntra kommentarer.

– Det är inget positivt med ett revir till och vi känner att man måste tag tag i problemet innan de exploderar. Det måste göras något nu, innan det är för sent, och vi kommer att sätta ihop en skrivelse men en begäran om licensjakt redan i vinter, säger distriktsordförande Lars Persson.

Två kretsar berörs

Två jaktvårdskretsar berörs om det blir ett revir mellan Höör och Hässleholm, Froste jvk och Hässleholms jvk.

– Vi har fått väldigt dålig information av om var vargarna fotograferats. Vi har bara hört rykten och sett det länsstyrelsen skrivit på sin webbsida. Men vi är inte positiva överhuvudtaget. Det kommer inte att gå att jaga varg när spårsnö knappt existerar, säger Cristian Albinsson, ordförande i Froste Jaktvårdskrets

Även ordföranden i Hässleholms jaktvårdskrets, Jörgen Johansson, är kritisk.

– Det här är inte bra, för varg passar inte på marker med så mycket tamdjur och betesmarker, säger Jörgen Johansson.

Nils Carlsson på länsstyrelsen vill inte peka ut exakt var bilden på vargarna togs.

– Jägaren vill inte framträda eller lämna ifrån sig bilden, så den har vi bara sett, säger Nils Carlsson.

Kan inte utesluta…

Kan det redan finnas valpar i området?
– Det tror vi inte, men det är heller ingenting vi kan utesluta. Vi letar vidare efter DNA och spår och rapporter från allmänheten, svarar Nils Carlsson.

När vargvalpar föds lämnar föräldradjuren valparna på så kallade randevu-platser. Där rör sig valparna med stigande ålder i allt vidare svängar. Det är inte ovanligt att människor hör valpar yla.