Annons
Skånsk varg får skjutas | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan döda får
Vargtiken får skjutas i ett område kring Osby. Karta: Länsstyrelsen Skåne
Skånsk varg får skjutas
Det blir återigen skyddsjakt på den vargtik från Tönsenreviret i Hälsingland som under våren, sommaren och hösten härjat bland fårbesättningar i södra Sverige. På fredagsförmiddagen beslutade länsstyrelsen i Skåne att vargen får skjutas.
Beslutet om skyddsjakt kommer efter de tre attacker mot fårbesättningar som inträffade i nordvästra Skåne, i trakterna av Osby och Visseltofta i helgen. Jaktområdet är begränsat till trakterna kring Osby.

Max två hundar

Henrik Barnekow, som lett tidigare skyddsjakter på varg, har utsetts till jaktledare och han kommer att utse de jägare som ska delta. Skyddsjakten inleds direkt och får pågå till den 18 september. Maximalt två hundar får användas samtidigt och vargen får genskjutas med motorfordon på vägar och skogsvägar. – Det är ovanligt att Länsstyrelsen Skåne beslutar om skyddsjakt. Beslutet har vi fattat för att det rör sig om en individ som flera gånger har angripit tamdjur, och vi bedömer att det finns risk för nya angrepp. Vi väljer att begränsa skyddsjakten till ett område runt de platser där angreppen skedde för att minska risken att fel individ ska skjutas, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Överlevde första skyddsjakten

Vargtiken från Tönsenreviret söder om Bollnäs är via DNA-prover knuten till flera attacker från maj till september. Hon dödade 20 får nära Tiveden i Örebro län den 10 maj och vandrade sedan söderut. En avföringshög full med fårull påträffades i trakterna av Tranemo och Gislaved, där närmare tiotalet attacker mot fårbesättningar inträffade under sommaren och tidiga hösten. Länsstyrelserna i Jönköpings län och Västra Götaland beslutade om skyddsjakt men den förblev resultatlös.

EU-regler inget hinder

Och nu har vargtiken alltså flyttat sig till Skåne och börjat dräpa får där. Länsstyrelsen har kontaktats av personer som hävdat att skyddsjakt på vargen skulle strida mot EU-lagstiftningen. – Det stämmer inte. EU-domstolen har visserligen fattat ett beslut om varg, men det gäller licensjakt, inte skyddsjakt. Endast jägare utsedda av jaktledaren får delta i skyddsjakten, David Börjesson i pressmeddelandet.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!