Jaktnyheter

Nytt CWD-fall i Arjeplog – ”hur gör man med saker älgen varit i kontakt med?”

Dan Marklund och Elisabet Lestander är vice ordförande respektive ordförande i Jägareförubundets jaktvårdskrets Arjeplog, där ett tredje misstänkt CWD fall konstaterats. Foto: Gettyimages och privat, montage
Ytterligare en älg med misstänkt CWD-smitta har konstaterats i Arjeplog. – Hur gör man med alla knivar, fyrhjulingar och kläder som varit i kontakt med älgen? Vi vet inte, säger Dan Marklund.
Det var den 9 september som medlemmarna i Arjeplogs jaktvårdsförening fällde sin första älg för i år. Älgkon gick fast sig i ett kärr under jakten och sköts cirka tre kilometer från Arjeplogs centrum. Eftersom området haft två tidigare konstaterade fall av den fruktade smittan CWD måste prover från alla älgar skickas in på analys. På tisdagen kom svaret.

Väntar på fler svar

– Det första provet visar att hon hade CWD. Nu väntar jaktlaget på ytterligare ett provsvar och funderar på hur de ska göra med alla kläder, knivar, fyrhjulingar och annat som varit i kontakt med älgen. Det ska vi också få svar på säger, Dan Marklund, vice ordförande i Jägareförbundets jaktvårdskrets i Arjeplog. De två älgkorna som uppträdde konstigt och som avlivades i Arjeplog i mars och maj, var båda 16 år gamla. Käken på älgen som sköts den 9 september är nu inskickad till SVA för åldersbedömning. – Under dagen ska SVA och Jordbruksverket ha möte och jägarna hoppas få svar på sina frågor. Man vet inte om köttet är farligt äta, men rekommendationen är att man inte gör det, säger Dan Marklund.

Väcker förstämning

Upptäckten av ett tredje CWD-fall i området väcker förstämning bland älgjägarna. – Det är det stora samtalsämnet här. Ordföranden i jaktvårdskretsen lade ut en inlägg på Facebook om det i går. Det blev snabbt 6 300 inläggsklick – och då ska man tänka på att det bor 2 800 personer i kommunen, säger Dan Marklund. Så här skriver SVA om CWD: ”Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död. Ingen koppling har setts till sjukdom hos människa (därav ”nej” på zoonos), men även om sannolikheten att människa kan drabbas bedöms som mycket låg kan det kan inte helt uteslutas.”
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21