Vildsvin på väg inom skotthåll, men de är svåra att skjuta på natten. Sven-Olof Sandberg vill underlätta avnvändning av exempelvis lampor. Foto: Istock och privat

Vill förenkla vildsvinsjakt – ”licens på tekniska hjälpmedel”

Tidaholm (JJ) I norra Tidaholms älgskötselområdet skjuter man mer än dubbelt som många vildsvin som älgar. Ordförande Jan-Olof Sandberg höjer nu rösten för att förenkla jakten. – Åtelkamera, mörkersikte och lampa måste bli lättare att få använda. Det borde kunna ingå i vapenlicensen, säger Jan-Olof Sandberg.

Under den pågående älgjakten kommer det i år att fällas 45 älgar i norra Tidaholms älgskötselområde, om allt går enligt planerna. – Vi skjuter årligen dubbelt, eller tvådubbelt, med vildsvin. Det betyder att vi inte skjuter tillväxten utan att stammen ökar hela tiden, konstaterar Jan-Olof Sandberg. Han ser problem med en jägarkår som till absoluta lejonparten består av människor som har jakt som hobby. – De allra flesta vildsvin skjuts nattetid och det har jägare inte tid och kraft att syssla med när de ska jobba på dagarna. Dessutom blir jägarkåren äldre, säger Jan-Olof Sandberg.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu