SLU-forskare varnar för den svenska politiken avseende skog och vargar. Foto: Gettyimages

Vargforskare varnar för svensk varg- och skogspolitik

Vargforskaren Guillaume Chapron fortsätter sin kamp för att ändra den svenska vargpolitiken. Nu tar han också ett större grepp och uppmanar företrädare för andra EU-länder att hantera den svenska politiken för biologisk mångfall med "högsta möjliga skepsis och granskning."

"}}

Guillaume Chapron är forskare vid Grimsö viltforskningsstation, som lyder under SLU. Han har i minst tio år kämpat för att stoppa svensk vargjakt.

Chapron anser att Sverige skulle ha minst 1.700 vargar, men hans förslag är 600 vargar i 100 revir (se länk nedan).

SVT berättar att Chapron fått en artikel publicerad i vetenskapliga tidskriften Science. Där går han till attack mot den svenska miljöpolitiken och pekar ut vargpolitiken och skogspolitiken som områden där Sverige ska ha gått emot EU:s lagar.

”Svensk uppfinning”

– Man skulle kunna säga lite cyniskt att det är en form av svensk uppfinning, att hitta alla möjliga kryphål för att inte följa EU:s lagar om biologisk mångfald, säger Guillaume Chapron till SVT.

Nästa år tar Sverige över den roterande posten i EU:s presidentskap och Chapron varnar för att ökat svenskt inflytande riskerar att bromsa miljöarbetet inom unionen.

– Med Sverige i förarsätet är det osannolikt att något bra händer för den biologiska mångfalden, menar Chapron till SVT.