En varg jagade på torsdagen kor i en hage med rovdjursavvisande stängsel i Mullhyttan i Örebro län. Karta: Eniro

Varg jagade kor innanför rovdjursstängsel i Mullhyttan

En varg jagade på torsdagen kor i en hage med rovdjursavvisande stängsel i Mullhyttan i Örebro län. Gården ligger inte långt ifrån den gård där en highland cattle-kalv dödades av varg i augusti i år

"}}

Den senaste vargincidenten i Mullhyttan inträffade på torsdagsmorgon.

– Djurägaren upptäckte vid niotiden att en varg jagade korna inne i en hage, berättar Håkan Gibro, naturbevakare vid länsstyrelsen i Örebro.

I hagen fanns nio kor av en äldre lantraser och vargen ska ha nafsat i bakhasorna på dem.

Djurägaren gick in i hagen och skrek åt vargen, som då slängde sig mot staketet och försökte ta sig ut ur hagen. Enligt uppgift var 6.000 volt i strömtrådarna och vargen ska bland annat ha försökt bita sig ut.

Djurägaren ringde länsstyrelsen, men vargen hade tagit sig ut ur hagen innan de Håkan Gibro och hans kollegor hann anlända.

Vargdödad kalv i samma by

– Den grävde på nio platser och till slut tog den sig ut nära det ställe där vi tror att den tog sig in i hagen, säger Håkan Gibro.

En första besiktning av korna visar inte synliga skador. Djurägaren ska dock hålla koll på dem och se om de visar tecken på att ha skador.

Håkan Gibro tror att vargen kröp under understa tråden när den tog sig in i hagen.

– Det är ett välskött och fin staket, men det är gammalt och på ett ställe var det lite drygt 30 centimeter till understa tråden, säger Håkan Gibro.

I en hage i närheten hade djurägaren får. Länsstyrelsens personal gick runt och kontrollerade att det staketet var i gott skick.

Området ligger inom vargreviret Ölen. I augusti i år dödades en highland cattle-kalv i Mullhyttan.