Johan Karlssons jämthund har varit försvunnen sedan den 25 september. Foto: Privat, montage

Vad har hänt försvunne jämthunden Göte?

Johan Karlsson förlorade sin jämthund Göte för nästan en månad sedan under jakt i Jämtland.- Folk åker vägarna runt jaktområdet dygnet runt. Någon borde ha sett honom, säger Johan.

"}}

Han släppte sin femåriga jämthundshane Aspfjällets Bagge, eller Göte som han kallas, söndagen den 25 september mellan Högarna och Storhögen mellan Östersund och Strömsund.

– GPS-halsbandet gick sönder och från den sista positionen jag fick från honom höll han 24 kilometer i timmen. Jag tror att han fick tag i älg, berättar Johan.

Sedan dess är hunden försvunnen. Man ställde ut en jaktbil och monterade upp en åtelkamera på platsen där han släpptes.

Men han återvände aldrig till bilen och har inte fångats på bild.

– På fredagen för två veckor sedan var det en person som ringde om en jämthund som var synlig i Lorås några mil norrut. Han hade stannat och pratat med hunden, men den stack från platsen, berättar Johan.

Snäll och social

Han beskriver sin jämthundshane som otroligt snäll och social. Han är lite ojämn i skogen – ibland jagar han klockrent och ibland blir det ”bara tok”, som Johan uttrycker det.

– Det är en stor och reslig hund och har han hittat mat på slaktplatser efter älg eller ren, så tycker han kanske att det är trevligt att vara ute och jaga lite. Det blir värre när kylan kommer, säger Johan.

Men han är förskräckt över avsaknaden av observationer av hunden. Området trafikeras så gott som dygnet runt och Johan tycker att någon borde ha sett honom.

”Otroligt engagemang”

I en efterlysning på sin facebooksida funderar han över om någon kopplat hans hund som tagit den med sig. Göte är chipmärkt och går att identifiera.

Jämthundens öde har uppmärksammats stort i sociala medier.

Jämthunden Göte försvann under jakt mellan Högarna och Storhögen söndagen den 25 september. Karta: Eniro

– Det har varit ett otroligt engagemang. Folk jag inte känner har ringt från grannbyar och sagt att de åker ut och letar. Ovissheten är värst – att inte veta vad som hänt honom, säger Johan Karlsson.