Vad var det för skogsfågel bröderna Salomonsson fällde egentligen? Foto: Privat

Vad är det för fågel? – flera år senare har mysteriet fått sin lösning

Kommer ni ihåg järptjädern? Närmare 2,5 år efter att Joel och Jonathan Salomonsson var ute och jagade skogsfågel och fällde en mycket märklig fågel, har mysteriet fått en lösning. Både svenska professorer och engelska forskare har varit inkopplade i detektivarbetet.

"}}

Det var på hösten 2018 som de två kusinerna Joel och Jonthan Salomonsson var ute och jagade skogsfågel. De lyckades fälla en fågel men när de kom fram till den blev de förvirrade. Vad var det egentligen de hade skjutit? Det var inte en tjäderhöna och det var inte tjädertupp. Inte heller orrtupp eller orrhöna, och någon järpe var det inte heller tal om. Kunde det vara en hybrid mellan tjäder och järpe rent av?

Teoretisk möjlighet

Martin Green, fågelforskare på Lunds Universitet blev ombedd att göra ett expertutlåtande och kunde inte avfärda möjligheten till hybridisering mellan tjäder och järpe.

– Släktskap rent biokemiskt borde fungera. Jag är ingen expert på just den biten. Men i år har det häckningsmässigt varit mycket gynnsamt och fler kycklingar än normalt har klarat sig. Det är möjligt att även de mer udda kycklingarna klarat sig i år i större utsträckning än annars. Dessutom är kanske fler ute och jagar nu när det är gott om fågel vilket ökar chanserna att även udda fåglar fälls, sa han då.

Joel och Jonathan blev ombedda att lämna in prov för DNA-analys. Jacob Höglund, professor vid Uppsala universitet nappade på uppgiften och berättade att han själv hört historier om hybridisering mellan ripa och orre.

Äntligen svar

Nu har Jacob Höglund äntligen fått tid att genomföra en DNA-analys. Han har också bett en brittisk expert kolla på bilderna som finns på fågel och båda är eniga i sina slutsats.

Så här skriver Jabob i ett brev till redaktionen:

Med andra ord har gåtan fått sin lösning. Det var ingen hybrid, bara en tjäderhöna med tuppinslag.

Sitter på väggen idag

Jonathan Salomonsson jobbar numera på Fritid och Vildmark i Piteå och när Jaktjournalen ringer upp och berättar att gåtan har fått sin lösning, skrattar han.

– Vad bra. Jag misstänkte nästan att det kunde vara något sånt. Tjädern hänger på väggen på jobbet och jag och kunderna kan kika på den varje dag och påminnas om mysteriet, säger han.