Schillerstövaren, som släpptes på rävjakt, blev attackerad av varg i trakterna av Färila. Karta: Eniro

Uppdaterad: Påskjuten varg lämnar blod i spårlöpan – jägaren berättar

En stövarjägare i Färila i Hälsingland tvingades på fredagen skjuta verkanseld mot en varg för att skydda sin stövare.Eftersök pågår under eftermiddagen och eftersöksjägarna har hittat blod i spårlöpan efter vargen.

"}}

Jägaren släppte sin schillerstövare på rävjakt och först blev det drev i 150 meter. Men ganska snabbt övergick det i slagsmål mellan hund och varg.

– Jag sprang efter vägen och skrek och då kom hunden ut på vägen med vargen efter sig, berättar jägaren.

Han sköt ett hagelskott mot vargen för att få stopp på attacken.

Eftersök pågår

– Jag hade vargen någonstans mellan 20 och 50 meter ifrån mig – jag vet inte om jag träffade, det gick så djävla snabbt alltihop. Men det pågår eftersök på vargen just nu, berättar jägaren.

Hunden är förd till djursjukhus i Sundsvall där den undersöks. När intervjun görs är det oklart hur allvarligt skadad stövaren hunden är.

Hans Blomgren, naturbevakare från länsstyrelsen finns på plats vid eftersöket på vargen och han berättar vid 15.30-tiden att erfarna rovdjursjägare spårat vargen sedan 13-tiden.

– Man har hittat blod i spårlöpan, så vargen är skadad. Spårning har genomförts ett antal kilometer och som jag fattar är man på gång att släppa hundar. Det här handlar om så erfarna jägare att vi låter dem sköta saken i lugn och ro, säger Hans Blomgren, naturbevakare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Närgången varg

Mikael Norman är kretsordförande för Svenska Jägareförbundet i Färila-Kårböle och säger till Jaktjournalen att det just nu är problem med närgångna vargar runt Färila.

– Det är varg som rört sig runt hela Färila socken och blivit filmade av övervakningskameror på gårdar på nätterna. En hel del katter är försvunna och det är påträffat ihjälbitna rävar. Om det är en eller flera vargar, det vet vi inte. Något fel är det när de är så närgångna, säger Mikael Norman.